Το σχέδιο νόμου φέρνει περισσότερη εμπορευματοποίηση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ΚΚΕ το καταψηφίζει, αναφέρει ο βουλευτής Λάρισας κ. Γ. Λαμπρούλης.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης αναφέρθηκε: 

Σε μια περίοδο που αναδεικνύεται η ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων στον τομέα της Υγείας εξαιτίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ένα νομοσχέδιο που συνεχίζει τη σταδιακή «αποχώρηση» του κράτους από την Υγεία, στην προκειμένη περίπτωση από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ).

Το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «Πρόληψη, προστασία και προαγωγή της υγείας - Ανάπτυξη των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας», προβλέπει προγράμματα «πρόληψης και προαγωγής της υγείας», αλλά μόνο σε επίπεδο διακηρύξεων, δηλαδή χωρίς προσλήψεις, υποδομές και κρατική χρηματοδότηση. Αντ' αυτού, φορτώνει τη σχετική δαπάνη στους ασφαλιστικούς οργανισμούς, δηλαδή πάλι στο λαό, ενώ μπάζει τους ιδιώτες πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» και αποθεώνει την ατομική ευθύνη.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι καθορίζεται «πενταετές Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Δημόσια Υγεία», για την εφαρμογή του οποίου δύναται να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις, προγραμματικές συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας για αντικείμενα Δημόσιας Υγείας, με συναρμόδιους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους ΟΤΑ, Κέντρα Πρόληψης Εξαρτήσεως, ΑΕΙ και γενικότερα με φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς, ερευνητικά κέντρα, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και με εθελοντικές οργανώσεις μη κερδοσκοπικών φορέων.

Αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα περιοριστεί στη χάραξη των κατευθύνσεων, αλλά η εφαρμογή των προγραμμάτων θα ανατεθεί σε ΜΚΟ και διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που βαφτίζονται «μη κερδοσκοπικές», καθώς και στην Τοπική Διοίκηση που λειτουργεί ανταποδοτικά.

Το ΚΚΕ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, καθώς όπως τόνισε ο ειδικός αγορητής, Γιώργος Λαμπρούλης, στο νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση του κράτους να ασκεί έναν περισσότερο επιτελικό ρόλο για τα ζητήματα της Δημόσιας Υγείας και ταυτόχρονα να ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας και η ατομική ευθύνη των πολιτών.

Παράλληλα, «η υλοποίηση ακόμα και αυτών των ελλιπών σχεδιασμών Δημόσιας Υγείας θα ανατίθεται σε ένα συνονθύλευμα υπηρεσιών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των δήμων και των ΜΚΟ, γεγονός που υποσκάπτει τον ενιαίο χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.  

Ο Γιώργος Λαμπρούλης αναφέρθηκε σε άμεσα μέτρα για τον κορονοϊό, σημειώνοντας πως οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και οι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας «συντελούν στο να μπαίνουν εμπόδια στην αποτελεσματικότητα του όποιου κρατικού σχεδιασμού.

Επίσης, παρουσίασε τα άμεσα μέτρα που προτείνει το ΚΚΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, όπως:

- Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά σε όλες τις κρατικές δομές Υγείας.

- Μονιμοποίηση του προσωπικού που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

- Εξασφάλιση φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, ειδών υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας.

- Να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

- Τα υλικά προφύλαξης (μάσκες, αντισηπτικά) να διατεθούν δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, ιδιαίτερα στους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός, με πάταξη της αισχροκέρδειας.

- Μέτρα υγιεινής σε προνοιακά ιδρύματα, σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σχολές, στρατιωτικές μονάδες, προσφυγικές δομές.

- Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, με γιατρούς Εργασίας, τεχνικούς Ασφαλείας κ.λπ.

- Πρόσθετες άδειες στο προσωπικό, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση, για να ανταποκριθούν οι εργαζόμενοι στα προβλήματα στο οικογενειακό τους περιβάλλον.