Στο πλευρό των εργατικών - λαϊκών οικογενειών της Ελασσόνας, βρέθηκαν χθες  ξανά οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με την περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στα χωριά που χτυπήθηκαν από τον σεισμό, με επικεφαλή τον Γιώργο Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ και τον Παναγιώτη Σπήλιο, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και γραμματέα της ΤΕ Υπαίθρου και μέλη της Τ.Ε. Υπαιθρου.

Το κλιμάκιο διαπίστωσε τα ζητήματα των ανεπαρκών μέτρων αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν.

Εκατοντάδες οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί  σε Μεσοχώρι, Πραιτώρι, Μαγούλα Αμούρι κ.ά. αν υπολογιστούν αυτά στο  Δαμάσι, και τα χωριά του πρώην δήμου Κοιλάδας, κυρίως  Κουτσόχερο, Μάνδρα, Ραχούλα και Αμυγδαλέα), περισσότερα από 590 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα», ενώ ακατάλληλα κρίθηκαν δεκάδες επαγγελματικά κτίρια και αποθήκες.

Ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον 17 δημόσια κτίρια και μνημεία. Η αγωνία των ανθρώπων μεγαλώνει εξαιτίας της έντονης και δύσκολης μετασεισμικής ακολουθίας και την αναμενόμενη επιδείνωση του καιρού. 

Στο Μεσοχώρι, χθες είχαν  τοποθετηθεί  οκτώ σκηνές που δεν επαρκούν και η διεύθυνση δημόσιας υγιεινής της περιφέρειας Θεσσαλίας κρίνει το χώρο ακατάλληλο λόγω και των καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν το Σαββατοκύριακο και καλεί σε μετεγκατάσταση σε νέο χώρο, κατά προτίμηση το γήπεδο του Μεσοχωρίου.

Οι δε χημικές τουαλέτες που τοποθετήθηκαν μόλις δύο και δεν επαρκούν για τις ανάγκες των κατοίκων. Επειδή αναμένεται η μια μακρά περίοδος εξέλιξης του φαινόμενου οι κάτοικοι που αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα ήδη έχουν ξεκινήσει να απαιτούν  άμεσα κοντέινερ και πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών .

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, κατά την περιοδεία έκανε την εξής δήλωση: “Είμαστε εδώ κλιμάκιο του ΚΚΕ, για να συμπαρασταθούμε στο λαό της περιοχής.

Σ' αυτήν τη φάση είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία να φροντίσει για να αποκατασταθούν άμεσα ό,τι ζημιές υπάρχουν στα σπίτια των κατοίκων, να ελεγχθούν τα κτίρια, τα σχολεία, να στεγαστεί ο κόσμος, με όλα τα απαραίτητα (θέρμανση, φαγητό, τουαλέτες).

Ζητάμε να αποζημιωθούν στο 100% των καταστροφών χωρίς όρους και προϋποθέσεις καθώς και μέτρα οικονομικής στήριξης.

Ταυτόχρονα, το πιο σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται να αναδειχτεί και να μπει επί τάπητος , είναι οι μεγάλες ελλείψεις στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, για τις οποίες ευθύνονται διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις."