Και αυτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας αποδεικνύει τον προσανατολισμό της κυβέρνησης για τη Δημόσια Υγεία όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το κριτήριο του κόστους - οφέλους σε βάρος του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Εκσυγχρονισμός και αναμόρφωση θεσμικού πλαισίου ιδιωτικών κλινικών, σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας - Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις».
Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ομολογία της κυβέρνησης για την περιορισμένη κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας και η προτροπή για εξασφάλιση εσόδων μέσω ιδίων πόρων.
Όσον αφορά το ζήτημα των Χώρων Εποπτευόμενης Χρήσης, επισήμανε πως πρόκειται για μία μορφή διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης που προβάλλεται ως λύση παίρνοντας ως δεδομένο ότι η τοξικοεξάρτηση δεν είναι αντιμετωπίσιμη, υπονομεύοντας τελικά το κίνητρο για απεξάρτηση χιλιάδων ανθρώπων.
Υπογράμμισε πως στην πραγματικότητα, τα στεγνά προγράμματα απεξάρτησης, παρά τα προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν, έχουν πολύ καλά αποτελέσματα με ποσοστά πάνω από 70% στην απεξάρτηση εκατοντάδων ανθρώπων, ωστόσο δεν στηρίζονται γιατί δεν είναι στις κατευθύνσεις της ΕΕ.
Επισήμανε πως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης είναι ένα ακόμα επικίνδυνο βήμα με πρόσχημα τη μείωση της βλάβης, χωρίς όμως να μειώνεται η χρήση, ενώ νομιμοποιείται η χρήση και το εμπόριο των ναρκωτικών. Κατήγγειλε τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ και της νεολαίας του που πρωτοστατούν στη ψυχαγωγική χρήση της κάνναβης, καθώς η κυβέρνηση έδωσε το ελεύθερο σε μαγαζιά και αυτόματους πωλητές ανθέων κάνναβης ενώ διαφημίζει τις εμπορικές χασισοφυτείες. Επίσης, δίνει συνέχεια στο νόμο του 2013 της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ/ΝΔ, παραχωρώντας τη νομοθετική εξουσιοδότηση σε ιδιώτες για τη χορήγηση άδειας, ίδρυσης και λειτουργίας συμβουλευτικών σταθμών και κέντρων θεραπευτηρίων.
Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε πως όλα τα κόμματα πλην του ΚΚΕ, ευθυγραμμίζονται πλήρως με αυτή την απάνθρωπη πολιτική διαχείρισης του προβλήματος, στηρίζοντας ουσιαστικά τη συρρίκνωση του κρατικού κόστους, τη μείωση και υποβάθμιση των δωρεάν προγραμμάτων απεξάρτησης, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και τελικά την πριμοδότηση της ναρκωκουλτούρας.