Σημαντική διάκριση για τον Λαρισαίο ποιητή και γιατρό Δημήτρη Π. Κρανιώτη η πρόσφατη αναγόρευσή του ως Ακαδημαϊκού της Σικελίας στην τάξη των Γραμμάτων από την Ακαδημία της Σικελίας (Accademia di Sicilia) στην Ιταλία. 

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Παλέρμο της Ιταλίας, όπου επίσης ο Δ. Π. Κρανιώτης τιμήθηκε από το Ανώτατο Ινστιτούτο Γραμμάτων, Τεχνών κι Επιστημών της Μεσογείου I.S.L.A.S. (Istituto Superiore di Lettere, Arti e Scienze del Mediterraneo).

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης είναι ιατρός ειδικός παθολόγος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων Τεχνών Θεσσαλίας και μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.

Έχει εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πιο πρόσφατη την συλλογή «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» (εκδ. Κέδρος, 2018).

Το 2011 διοργανώθηκαν στη Λάρισα υπό την προεδρία του το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών και το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης.

Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 25 γλώσσες και έχουν δημοσιευθεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, ενώ έχει συμμετάσχει σε αρκετά διεθνή φεστιβάλ ποίησης στο εξωτερικό.