Ανεξέλεγκτες διαστάσεις τείνει να λάβει το προσφυγικό πρόβλημα στη Λάρισα, με τους πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας Μάνδρας να αυξάνονται καθημερινά και να έχουν φτάσει μέχρι χθες τους 1.150. Μάλιστα σήμερα πρόκειται να προστεθούν άλλες 150 σκηνές καθώς οι ροές δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Σημαντική αλλαγή υπάρχει ως προς το διοικητικό μέρος, με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και άλλους φορείς της πόλης να αναλαμβάνουν πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες στο θέμα των προσφύγων από σήμερα Τετάρτη.

Με έγγραφό του ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ότι «απαιτείται η άμεση σύσταση προσωρινών Τοπικών Συντονιστικών Κέντρων ανά δομή». 

Στο τοπικό συντονιστικό «περιέρχεται η ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δομής και η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης των φιλοξενούμενων σε αυτές». Στις αρμοδιότητες του περιγράφεται η συνεχής συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους εμπλεκόμενους φορείς κρατικούς και μη, «προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες στέγασης, σίτισης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και να διεξάγεται ομαλά οποιαδήποτε μεταφορά προσφύγων ή μεταναστών».

Το συγκεκριμένο όργανο θα απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εσωτερικών, της τοπικής ΕΛ.ΑΣ., της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Λάρισας και της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας.

Ο συντονισμός πάντως θα παραμείνει στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του ΥΕΘΑ ή του Υπουργείου Εσωτερικών.