H Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λαρισαίων  και το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, διοργανώνουν “Μήνα Θεάτρου Σκιών” με τον σκηνοθέτη - καραγκιοζοπαίχτη Γιάννη Βουλτσίδη, από την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου έως την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016, που θα περιλαμβάνει ένα συνδυασμό παραστάσεων θεάτρου σκιών με ζωντανή μουσική, εργαστηρίων και δρωμένων. 

Το “θέατρο της σκιάς” του Γιάννη Βουλτσίδη, θεωρείται ένα απ’ τα καλύτερα στο είδος του παγκοσμίως. Έχει ανανεώσει τη δραματουργία του ‘’Καραγκιόζη’’, επεκτείνοντας την και σε άλλους ήρωες, όπως ο ‘’Τρομάρας’’ του Γεωργίου Βιζυηνού.

Κάθε παράσταση συνδυάζει  θέατρο, μουσική, αφήγηση και την τεχνική του θεάτρου σκιών.

Το “θέατρο της σκιάς” του Γιάννη Βουλτσίδη φέτος έδωσε δυο παραστάσεις στο ‘’Πόλις’’ στη Στοά βιβλίου στην Αθήνα. Επίσης, συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων “Μικρό Παρίσι” και έδωσε παραστάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια της πρωτεύουσας.

Κατά τη διάρκεια του “1ου Μήνα Θεάτρου Σκιών” θα παρουσιαστεί  ‘’Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα’’ όπου πρωταγωνιστεί ο γνωστός Θεσσαλός ήρωας. 

Κάθε παράσταση θα περιλαμβάνει ένα δεύτερο μέρος ανοιχτού εργαστηρίου σκιών, όπου τα παιδιά θα ανεβαίνουν στη σκηνή και πίσω από τον μπερντέ θα μυούνται στην τεχνική του θεάτρου Σκιών.

Οι παραστάσεις και τα εργαστήρια αφορούν μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το λύκειο. 

Θα πραγματοποιούνται στο Λαογραφικό Μουσείο κάθε μέρα από τις 25/2 έως τις 18/3, η πρώτη 9:00 -10:30 και η δεύτερη 11:00 -12:30.

Το εισιτήριο είναι 3 ευρώ.

Μέγιστος αριθμός παιδιών 100.

Για δηλώσεις συμμετοχής: Δευτέρα - Παρασκευή 12:00-14:00 στο τηλέφωνο 2410 – 239446.

“Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα’’

“Ο Καραγκιόζης μάγειρας στην Αργώ του Ιάσονα” είναι ένα έργο που συνδυάζει την αρχαία Ελληνική μυθολογία με τη σύγχρονη ανησυχία. Πώς περνάει η σύγχρονη ανησυχία μέσα από ένα μυθολογικό θέμα; Μα αυτό είναι πανάρχαια τεχνική. Ο Ευριπίδης στις “Τρωάδες’’ βάζει μυθολογικούς ήρωες για να στιγματίσει δείγματα πρωτόγονου ιμπεριαλισμού εναντίον της Μήλου στην εποχή του.

Έτσι και η αργοναυτική εκστρατεία είναι μια εκστρατεία, όχι για το χρυσόμαλλο δέρας, αλλά για το “χρυσό” πετρέλαιο! Με ζωντανή μουσική από σαντούρι, τζουρά και τραγούδι.

Έτσι ο μπερντές αποχτά και ακουστική φωτεινότητα.