Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των φυλακών Λάρισας πραγματοποιήθηκε μια «διαφορετική» ξενάγηση για τους μαθητές του σχολείου την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στην ατομική έκθεση του Στέργιου Στάμου με τίτλο «Γόρδιοι Δεσμοί», η οποία παρουσιάζεται έως την Κυριακή 15 Μαρτίου στην αίθουσα Ειρήνης Κατσίγρα.

Η Πινακοθήκη συνδράμοντας στο πλούσιο εκπαιδευτικό έργο που πραγματοποιείται στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας υλοποίησε αυτή την ξενάγηση μέσω Skype παρουσία του διευθυντή του σχολείο κ. Γιώργου Τράντα, κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ‘περιηγηθούν’ απομακρυσμένα στην έκθεση «Γόρδιοι Δεσμοί» από την εικαστικό κ. Μαρία Ζησοπούλου.

Στην έκθεση «Γόρδιοι Δεσμοί» ο καλλιτέχνης παρουσιάζει έργα που εντάσσονται σε δύο μεγάλες ενότητες δουλειάς του των τελευταίων χρόνων.

Στην πρώτη, όπως σημειώνει ο επιμελητής της κ. Γιάννης Μπόλης, ο καλλιτέχνης έρχεται να «αφηγηθεί» μικρές, ανείπωτες ιστορίες, που μιλούν για τη ζωή και τον θάνατο, τον πόλεμο και τη βία, για γεωγραφικές, φυλετικές, θρησκευτικές και πολιτισμικές διαχωριστικές γραμμές.

Στη δεύτερη ενότητα, ο Στάμος επικεντρώνεται στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, της αποξένωσης και της αλλοτρίωσης.

Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται μια νέα σειρά έργων του καλλιτέχνη με υλικά όπως τσιμέντο, σιδερένιες λεπτές ράβδοι βαμμένες με λαμπερά χρώματα, αλουμίνιο και φως.

Η Πινακοθήκη, εξωστρεφής θεματοφύλακας του εικαστικού πλούτου της πόλης, συμμετέχει σε μια προσπάθεια αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους που ζουν σε αυτή και γύρω απ’ αυτή.

Έτσι, στο πλαίσιο της δημιουργικής συνεργασίας με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας της φυλακής επιχειρείται εδώ και χρόνια η προσέγγιση μιας κοινότητας που δεν μπορεί να αγνοηθεί, εκείνης των τροφίμων των φυλακών. Παρόμοιες συνέργειες άλλωστε πραγματοποιούνται από μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία εδώ και χρόνια.

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαΐου 2017 στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, για πρώτη φορά στην Ελλάδα έργα ενός μουσείου –της Πινακοθήκης Λάρισας–, εκτέθηκαν μέσα σε μια φυλακή, στο Small Museum of ART των φυλακών Λάρισας.

Επίσης, δημιουργίες των μαθητών του Σχολείου των φυλακών παρουσιάστηκαν στην Πινακοθήκη δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν τη δουλειά που παράγεται στο Σχολείο.

Ακόμη, ανήμερα του Αγίου Ελευθερίου προστάτη των φυλακισμένων, στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εγκαινιάστηκε στις φυλακές έκθεση με θέμα τις αφίσες της Πινακοθήκης συνδράμοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο στην αισθητική παιδεία των τροφίμων.

Τέλος, σε σταθερή βάση η Πινακοθήκη στο πλαίσιο των εκδηλώσεών της συγκεντρώνει είδη ατομικής καθαριότητας για τους άπορους φυλακισμένους.

Αρωγοί έχουν σταθεί ο Σύλλογος Φίλων της Πινακοθήκης και ο Σύλλογος «Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη».

Το ραντεβού με τους μαθητές του Σχολείου της φυλακής ανανεώθηκε για το επόμενο διάστημα, όπου περαιτέρω ξεναγήσεις και επωφελείς δράσεις θα διοργανωθούν για τους κρατούμενους.

Μέσα από αυτές τις προσπάθειες η τέχνη ταξιδεύει πέρα από τα τείχη των κτιρίων και ‘γεφυρώνει’ τους ανθρώπους, γκρεμίζοντας φόβους και στερεότυπα.