Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα εμπλουτίστηκε με ένα σημαντικό σύνολο έργων, υψηλής εικαστικής ποιότητας, Ελλήνων δημιουργών.
Ο Μίνως Ορφανός, ο μοναδικός κληρονόμος του Λάμπρου Μ. Ορφανού, γνωστού Έλληνα ζωγράφου και χαράκτη της περιόδου 1940-1990 όπως επίσης της Έλλης Μουρέλου Ορφανού, γνωστής Ελληνίδας ζωγράφου και ψηφιδογράφου, πραγματοποίησε μία δεύτερη πολύ σημαντική δωρεά έργων των γονιών του, στην μνήμη τους, προς τη Δημοτική Πινακοθήκη.
Η δεύτερη δωρεά αποτελείται από 20 συνολικά έργα, τρεις ελαιογραφίες του Λάμπρου Ορφανού (το ένα αμφίπλευρο) και της Έλλης Μουρέλου Ορφανού έξι ακρυλικά έργα, τρεις ελαιογραφίες, τρία σχέδια, δύο ψηφιδωτά και τρία προσχέδια τους, δημιουργώντας έτσι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα έργων των δύο καλλιτεχνών το οποίο ανέρχεται μαζί με τη πρώτη δωρεά του 2016 στα σαράντα εννέα έργα.
Η κ. Τζούλια Δημακοπούλου, διευθύντρια του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης και ζωγράφος, δώρισε στη συλλογή του Μουσείου τέσσερα έργα της από την τελευταία ατομική της έκθεση στο ΙΣΕΤ το 2018.
Η κ. Ελευθερία Δάβη δώρισε δύο έργα του αείμνηστου αδερφού της ζωγράφου Δημήτρη Δάβη. Ο Λαρισαίος εικαστικός Κωνσταντίνος Ράμμος, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Αθήνα και έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 25 ατομικές και σε περισσότερες από 200 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έργα του υπάρχουν στη Βουλή των Ελλήνων σε ελληνικές τράπεζες και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δώρισε δέκα ζωγραφικά έργα του από τις ενότητες «Αστικά τοπία» και «Εν ύδασι» για τον εμπλουτισμό της Συλλογής, σε συνέχεια της πρώτης δωρεάς του που αποτελούταν από δύο ζωγραφικά έργα, έξι σχέδια μολύβι σε χαρτί και μία επιζωγραφισμένη λιθογραφία.
Τέλος, ο Ανδρέας Γιαννούτσος, με αφορμή την τελευταία του ατομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη με τίτλο «επίμονες χartινες κυρίες» που εγκαινιάστηκε στους Μεγάλους Εκθεσιακούς – αίθουσα Ειρήνης Γ. Κατσίγρα στις 14 Δεκεμβρίου 2018 και διήρκησε μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2019, δώρισε στο Μουσείο ένα έργο της έκθεσης με τίτλο «Μακριά από τον χρόνο», 2008, μικτές ύλες, 80x100 εκ. σε συνέχεια των πέντε έργων του δημιουργού που υπάρχουν ήδη στη Συλλογή του Μουσείου.
Από την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας το 1983 η Συλλογή του Μουσείου ενισχύεται και δημιουργεί έναν διάλογο με την ευρύτερη πολιτιστική και εικαστική παραγωγή. Η διάδοση των εικαστικών τεχνών, η συνεργασία, η αξιοποίηση και η προβολή του τοπικού καλλιτεχνικού δυναμικού υπήρξαν εξαρχής στόχοι της Πινακοθήκης. Στην διάρκεια των χρόνων λειτουργίας της, η Συλλογή εμπλουτίζεται με τη στήριξη των δωρητών, καλλιτεχνών και ιδιωτών, όπου ο ρόλος τους είναι καίριος και η συμπαράσταση στο έργο του Μουσείου ιδιαίτερης σημασίας καθώς η δωρεά αποτελεί έκφραση κοινωνικής ευθύνης και αγάπης για τον πολιτισμό.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΜΟΥΣΕΙΟ Γ.Ι. ΚΑΤΣΙΓΡΑ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ 2-ΝΕΑΠΟΛΗ ΛΑΡΙΣΑ
Τ. 2410 616266,  F. 2410 621204

info@katsigrasmuseum.gr, dplarisas@yahoo.gr, www.katsigrasmuseum.gr