Με ένα γενναίο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της τάξεως των περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ, “τρέχει” η ολοκλήρωση των εργασιών στο Αρχαίο Θέατρο Λάρισας.

Το έργο ξεκίνησε πριν από 2,5 χρόνια, με μία χρηματοδότηση ύψους 3,4 εκ ευρώ, συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα-μηχανικό, Δημήτρη Καραγκούνη.

Η Ε’ φάση αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προβλέπει την απόδοση του εμβληματικού Μνημείου το 2023, με ολοκληρωμένα έργα, όπως είναι η επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση, στον χώρο του κυρίως θεάτρου.

Πρόκειται για το πρώτο έργο με τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Η Ε’ φάση αποκατάστασης του Αρχαίου Θεάτρου Λάρισας, προβλέπει την απόδοση του εμβληματικού Μνημείου το 2023, με τα εξής ολοκληρωμένα έργα:

1.Αντιστήριξη του κυρίως θεάτρου με την κατασκευή τοίχου από λιθοδομή.

2. Επανατοποθέτηση εδωλίων στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου.

3. Επανατοποθέτηση εδωλίων κοντά στην αρχική τους θέση στο χώρο του κυρίως θεάτρου.

4. Επανατοποθέτηση εδωλίων σε ομόλογες θέσεις στο χώρο του κυρίως θεάτρου.

5. Τοποθέτηση εδωλίων από νέο υλικό στο χώρο του κυρίως θεάτρου

6. Αεροφωτογράφιση του μνημειακού συνόλου.

7. Πινακίδες ενημέρωσης- πληροφόρησης, ενημερωτικός οδηγός – φυλλάδια- φυλλάδιαBraille.

8. Επικαιροποίηση της μελέτης πρόσβασης κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.

9. Προμήθεια προκατασκευασμένου οικίσκου WC – WC A.M.E.A.

10. Πρόσβαση κοινού και Α.Μ.Ε.Α. στο Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας από τον πεζόδρομο της οδού Βενιζέλου.

Όπως τόνισε, πάντως, η πολιτικός μηχανικός, Σοφία Τσανακτσίδου, η  φιλοσοφία της αναστήλωσης αυτού του σημαντικού μνημείου, είναι να γίνει όσο το δυνατόν μικρότερη επέμβαση στο πρωτότυπο υλικό, ώστε να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του θεάτρου, με τη χρήση νέων υλικών, όπως είναι το μάρμαρο, τα οποία όμως θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά και ιδιότητες με το αρχαίο.

ertnews.gr