«Αποτέλεσμα της στάσης σας να υποτιμήσετε τους κινδύνους επανεμφάνισης ζωονόσων, που σας επισημάναμε έγκαιρα ήταν η εκ νέου, εντός του 2016, επανεμφάνιση της οζώδους δερματίτιδας σε ευρύτερη έκταση στη χώρα (έως και την Πελοπόννησο), σε σχέση με την επέκταση της κατά το 2015 όπου είχε εντοπιστεί έως και τη Χαλκιδική». Τα παραπάνω αναφέρονται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και απευθύνεται προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. Η ερώτηση, που ως πρώτο υπογράφοντα έχει τον βουλευτή Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη, αναφέρει συγκεκριμένα ότι από τις 22 Μαρτίου 2016, 29 βουλευτές της ΝΔ είχαν επισημάνει τους κινδύνους και είχαν υποδείξει δράσεις για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από μεταδοτικές ζωονόσους, τις οποίες, όμως, ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο δεν έλαβε υπόψη του, αλλά απαξίωσε ως πολιτική ηγεσία να τους απαντήσει.

Όπως τονίζουν οι συνυπογράφοντες βουλευτές της ΝΔ για τις δυσάρεστες εξελίξεις στην ελληνική βοοτροφία «σοβαρές είναι οι ευθύνες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων. Για όλες τις αστοχίες και παραλείψεις που όχι μόνο δεν απέτρεψαν την επανεμφάνιση της ζωονόσου, αλλά, αντίθετα, οδήγησαν σε σοβαρές ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο της χώρας οφείλει ο Υπουργός ΥπΑΑΤ να ενημερώσει δημόσια την αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

«Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα», επισημαίνεται στην ερώτηση, «επιβάλλουν τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των βοοειδών κατά την περίοδο διαχείμασης και όσο αυτά παραμένουν ενσταυλισμένα. Εμβολιασμός αργά την άνοιξη ή και το καλοκαίρι είναι καθυστερημένος, σχεδόν ανέφικτος και μη αποτελεσματικός. Σωστός προγραμματισμός για έγκαιρη προμήθεια και διανομή των κατάλληλων εμβολίων είναι βασική υποχρέωση του Υπουργείου και προϋπόθεση για την ανατροπή φαινομένων των προηγούμενων ετών. Ήδη, ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, σε συνδιάσκεψη για την οζώδη δερματίτιδα που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια, με πρωτοβουλία του υπουργού Γεωργίας της Βουλγαρίας, ανέλαβε τη δέσμευση να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Εμβολίων και να εξετάσει θετικά η Επιτροπή μια στρατηγική προληπτικού εμβολιασμού  για τη χώρα μας. Επίσης, δεσμεύτηκε, στη βάση γνωμοδότησης της EFSA, να ρυθμιστούν θέματα θανάτωσης των ζώων, ώστε σε περιοχές με εμβολιακή κάλυψη να θανατώνονται μόνο τα νοσούντα και όχι όλα τα ζώα.

Καταλήγοντας οι βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να τους πληροφορήσει:

Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου τη φετινή χρονιά για όλες τις ενέργειες προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ζώων και η ζωική παραγωγή της χώρας.

Πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες σε επιστημονικό προσωπικό για τον έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο προληπτικής αντιμετώπισης των ζωονόσων.

Πόσα ζώα (βοειδή) θανατώθηκαν στη χώρα στο πλαίσιο των κατασταλτικών ενεργειών της οζώδους δερματίτιδας τα έτη 2015 και 2016, ποιο το κόστος για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κτηνοτρόφων, ποια η εκτιμώμενη αξία της απολεσθείσας παραγωγής για τα προαναφερόμενα έτη.