«Όταν δρούμε συντονισμένα και με σχέδιο μπορούμε να προσδοκούμε θετικά αποτελέσματα. Καμία υπόθεση δεν είναι χαμένη εκ των προτέρων. Το ζήτημα της Αγιασοφιάς στην Κωνσταντινούπολη είναι πολύ σοβαρό και έχουμε καθήκον όλοι μας να μην επιτρέψουμε στην τουρκική ηγεσία να ολοκληρώσει το σχέδιο της μετατροπής της σε ισλαμικό τέμενος. Είναι βέβαιο ότι η ανάγνωση του κορανίου και το κάλεσμα για μουσουλμανική προσευχή εντός του συμβόλου αυτού της Χριστιανοσύνης και Μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς, είναι μόνον ένα βήμα στην εκτέλεση του τελικού στόχου της Άγκυρας, γι’ αυτό απαιτείται επαγρύπνηση και αποφασιστικότητα». Τα παραπάνω δήλωσε ο Εισηγητής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Κοτζιά, σε σχετική του ερώτηση. 

Ο κ. Κοτζιάς στην απάντησή του προς τον Τομεάρχη Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ αναφέρει:

«Η απόφαση των τουρκικών Αρχών για προγραμματισμό ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ' ευκαιρία του Ραμαζανιού, καταδικάστηκε απερίφραστα από την Ελληνική Κυβέρνηση με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών και στην οποία σας παραπέμπω. Πρόκειται για μια απόφαση που καταδεικνύει την έλλειψη σεβασμού της Τουρκίας απέναντι στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς και, δυστυχώς, την εμμονή της τουρκικής κυβέρνησης για ολοένα και μεγαλύτερη έμφαση στον ισλαμικό χαρακτήρα της. Τούτο γίνεται ολοφάνερο από το γεγονός ότι η απόφαση αυτή, όχι μόνο συνιστά παραβίαση της διεθνούς υποχρέωσης της Τουρκίας για σεβασμό του συνόλου των μνημείων, χριστιανικών ή μη, στην επικράτεια της, αλλά στρέφεται μάλιστα κατά μνημείου που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και το οποίο η Τουρκία προσπαθεί να μετατρέψει σε τέμενος, αν και με απόφαση της από το 1935, επί Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργεί ως μουσείο».

Ο αρμόδιος υπουργός τονίζει ότι «παράλληλα, οι έντονες διαμαρτυρίες της ελληνικής Κυβέρνησης προς τις τουρκικές Αρχές, συνοδεύτηκαν από κατάλληλη ενημέρωση του διεθνούς παράγοντα, και βεβαίως των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων, δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα που αφορά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και δεν περιορίζεται σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, υπήρξαν ανάλογες συστάσεις προς την Τουρκία από κράτη όπως οι Η.Π.Α. και η Ρωσία».

Και ο κ. Κοτζιάς καταλήγει λέγοντας ότι «ασφαλώς, το θέμα καταγγέλθηκε ήδη και ενώπιον της UNESCO. Με προσωπική επιστολή που απηύθυνα στη Γενική Διευθύντρια του Οργανισμού, κα Irina Bokova, αναφερόμενος στην απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά και την ανάγκη προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς από την UNESCO, ζήτησα όπως πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προς τούτο ενέργειες και υπάρξει διεθνής καταδίκη της τουρκικής απόπειρας να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας και η χρήση ενός παγκόσμιας εμβέλειας ιστορικού μνημείου».