«Η πρόταση νόμου για τον εκλογικό νόμο αποτελεί ένα ακόμη δείγμα ανευθυνότητας και πολιτικού καιροσκοπισμού της κυβέρνησης. Επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις της εκπορεύονται αποκλειστικά με μοναδικό κριτήριο εκείνο του στενού κομματικού συμφέροντος. Αγνοεί επιδεικτικά την ζωτική για την ανόρθωση της οικονομίας απαίτηση για πολιτική σταθερότητα». Τα παραπάνω τόνισε στην ομιλία του στην Βουλή, ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που επιχειρεί η κυβέρνηση είναι ένα πολιτικό σάλτο μορτάλε για τη χώρα με γνώμονα μόνον την πολιτική της επιβίωση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να αποδείξει την αριστεροσύνη του και δεν διστάζει να τσαλακώσει τον υπουργό Εσωτερικών που διατυμπάνιζε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία. Έχουμε μια κυβέρνηση που ψαρεύει σε όλα τα νερά, ακόμη και στα θολά της Χρυσής Αυγής».
Ο Θεσσαλός πολιτικός απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση την κατηγόρησε ότι ο μοναδικός της σκοπός είναι «να μην μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσει κυβέρνηση, στις επικείμενες εκλογές. Μπροστά στον ορυμαγδό των προβλημάτων και της καθολικής απαξίωσης από τους πολίτες, η κυβέρνηση προαισθάνεται την επικείμενη πτώση της. Εξ ου και η σπουδή της να περάσει το νομοσχέδιο εν μέσω θέρους».
Σχετικά με την πρόταση για παροχή δικαιώματος ψήφου σε 17ρηδες και 16ρηδες μαθητές, την χαρακτήρισε ως δημαγωγική. Ανέφερε ως παράδειγμα της κυβερνητικής υποκρισίας το ότι ο υπουργός Παιδείας είπε πως θα τους δοθεί το δικαίωμα να βγάζουν δίπλωμα οδήγησης στα 17 αλλά όχι για μοτοσυκλέτα, μόνο για αυτοκίνητο. Και ο κ. Χαρακόπουλος συμπέρανε ότι η κυβέρνηση «μπορεί να μην τους θεωρεί έτοιμους να οδηγήσουν με ασφάλεια μοτοσυκλέτα, αλλά αυτό δεν εμποδίζει να τους θεωρεί ώριμους να ψηφίσουν».
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο κ. Χαρακόπουλος για την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών και στη ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού. Ιδιαίτερα για τους Έλληνες του εξωτερικού, ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε ότι η δυνατότητα ψήφου σε αυτούς είναι «μια οφειλόμενη απόφαση προς όλους τους συμπατριώτες μας, που αγωνιούν για την πατρίδα, πονούν και νοιάζονται γι’ αυτήν. Και ας μη λησμονούμε ότι κοντά σε αυτούς είναι και οι εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες των χρόνων της κρίσης».