Μέσα στην πανδημία του κορονοϊού και στις ολέθριες συνέπειες για τον κτηνοτροφικό κλάδο, με κορύφωση την περιορισμένη κίνηση της αγοράς και τα αδιάθετα ζώα εξαιτίας του μη εορτασμού του Πάσχα, οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται πια σε απόγνωση.

Εκτός του εθνικού σχεδίου για την στήριξη του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα που αιτήθηκε άμεσα το Κίνημα Αλλαγής, ένα ζήτημα που έχει καταντήσει σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας», αυτό της άμεσης αποζημίωσης των κτηνοτρόφων του ν. Λάρισας, των οποίων το ζωικό κεφάλαιο χτυπήθηκε από καταρροϊκό πυρετό το 2014 (!), κι όμως δεν έχουν δει χρήματα στους λογαριασμούς τους ακόμη, φέρνει με γραπτή της ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Ευαγγελία Λιακούλη, αξιώνοντας άμεσα μια απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μάκη Βορίδη.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2014 τα κοπάδια της περιοχής του Τυρνάβου κυρίως, όπως και άλλων περιοχών της χώρας, «χτυπήθηκαν» από καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο.

Οι καταγεγραμμένες απώλειες για τον δήμο Τυρνάβου, ανήλθαν  στα 5.600 ζώα, τα οποία για καιρό διατηρήθηκαν σε ειδικά ψυγεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

«Γαϊτανάκι», ωστόσο, διαδοχικών κυβερνήσεων, παρότι υπόσχονταν άμεσο έλεγχο, καταγραφή και αποζημίωση των κτηνοτρόφων στο ακέραιο, δεν έκαναν τίποτα από άλλο να χρονοτριβούν και να προσπαθούν να αποφύγουν τις διαχρονικές ευθύνες τους, φτάνοντας ακόμη και σε δικαστικές διαμάχες με τους δικαιούχους.

Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής από την Θεσσαλία, ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το ποια θα είναι η στάση του για ένα πάγιο πλέον, αλλά και δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής του Τυρνάβου, το οποίο με ευθύνη κυρίως της προηγούμενης κυβέρνησης και των αρμοδίων υπουργών της, αποτελεί ένα ακόμη σημείο τριβής των τελευταίων με την Πολιτεία, δεδομένων των ήδη μειωμένων εσόδων τους, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Θέμα: «Άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων του ν. Λάρισας, λόγω καταρροϊκού πυρετού»

Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο «εγκλωβισμός» σε κατάσταση «ασφυξίας», τουλάχιστον, 164 οικογενειών κτηνοτρόφων του Νομού Λάρισας συνεχίζεται, αφού από το 2014 δεν έχουν αποζημιωθεί για το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν λόγω καταρροϊκού πυρετού, με ευθύνη που βαρύνει ευθέως το αρμόδιο Υπουργείο.

Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2014 τα κοπάδια της περιοχής του Τυρνάβου κυρίως, αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, «χτυπήθηκαν» από καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος προκάλεσε τεράστιες απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο. Οι καταγεγραμμένες απώλειες για τον δήμο Τυρνάβου, ανήλθαν  στα 5.600 ζώα, τα οποία για καιρό διατηρήθηκαν σε ειδικά ψυγεία, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

«Γαϊτανάκι», ωστόσο, διαδοχικών κυβερνήσεων, παρότι υπόσχονταν άμεσο έλεγχο, καταγραφή και αποζημίωση των κτηνοτρόφων στο ακέραιο, δεν έκαναν τίποτα από άλλο να χρονοτριβούν και να προσπαθούν να αποφύγουν τις διαχρονικές ευθύνες τους, φτάνοντας ακόμη και σε δικαστικές διαμάχες με τους δικαιούχους.

Ιδίως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (Οκτ. 2017) ο εμπαιγμός των κτηνοτρόφων από την Πολιτεία και των αρμόδιων υπηρεσιών της έφτασε στο απόγειο, με την τοπική κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Θεσσαλίας να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι με εντολή του τότε διευθυντή της κεντρικής κτηνιατρικής υπηρεσίας του Υπουργείου, τα διατηρημένα δείγματα καταστράφηκαν δίχως να πραγματοποιηθεί ο απαιτούμενος δειγματολογικός έλεγχος!

Δεδομένου ότι έξι συναπτά χρόνια μετά και η Πολιτεία εξακολουθεί να κωφεύει σε ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής.

Δεδομένου ότι η τότε ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης «γνωμάτευσε», προκειμένου να αποφύγει το εξώδικο των ενδιαφερομένων κτηνοτρόφων ότι «για όλα ευθύνεται η κτηνιατρική υπηρεσία του Υπουργείου», αποποιούμενη κάθε άλλης ευθύνης της!

Δεδομένης της έκτακτης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω μειωμένων εσόδων, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, μια κατάσταση η οποία έρχεται να προστεθεί πάνω στις προηγούμενες οικονομικές αβαρίες τους, με ξεκάθαρη ευθύνη της Πολιτείας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την καταβολή των αποζημιώσεων στο 100% των απωλειών, όπως αιτούνται οι κτηνοτρόφοι που ζημιώθηκαν το 2014 από τον καταρροϊκό πυρετό στο Νομό Λάρισας;

Ευαγγελία Λιακούλη     

Βουλευτής Ν. Λάρισας