Μια ορθολογικότερη λύση, σε όφελος των πρώην εργαζομένων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.) που τελούν υπό εκκαθάριση, ζητά η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, με γραπτή ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία (Ν. 4384/2016), σχετικά με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα για τις εκκαθαρίσεις περιουσίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.), που βρίσκονται σε πτώχευση, προβλέπεται πως το προϊόν της εκκαθάρισης, κατά προτεραιότητα αποδίδεται στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις Τράπεζες, και ακολούθως στους εργαζόμενους.

Ωστόσο, υπενθυμίζεται πως τα όσα ισχύουν σήμερα, έρχονται σε αντίθεση με την παλαιότερη νομοθεσία  των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ (ν. 2810/2000 και ν. 4015/2011), βάσει της οποίας οι σε πτώχευση Ε.Α.Σ. απέδιδαν το προϊόν εκκαθάρισής τους, πρωτίστως, στους εργαζόμενους και κατόπιν προς τους υπόλοιπους πιστωτές τους.

Στο ίδιο πλαίσιο, και η σημερινή κυβέρνηση σε σχετικό, επικείμενο σχέδιο νόμου φαίνεται να  ακολουθεί την ίδια τακτική με την προηγούμενη κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να μην  προβλέπεται για μια ακόμη φορά η προτεραιότητα απόδοσης των προϊόντων εκκαθάρισης των Ε.Α.Σ. στους εργαζόμενους.

Η βουλευτής Λάρισας επιμένει ότι η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι οι περισσότεροι, στους οποίους αφορά η εν λόγω ρύθμιση αποτελούν ευάλωτη κοινωνική ομάδα, από την στιγμή που είναι άνω των 50 ετών και δυσκολεύονται να βρουν άλλο αντικείμενο εργασίας και ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό για το αν προτίθεται να αλλάξει ριζικά το ισχύον, όπως και το υπό διαβούλευση νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου οι πρώην εργαζόμενοι των Ε.Α.Σ. να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Με βάση το άρθρ. 27, παρ. 12, του ισχύοντος Νόμου 4384/2016, σχετικά με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και συγκεκριμένα για τις εκκαθαρίσεις περιουσίας των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (Ε.Α.Σ.), οι οποίοι βρίσκονται σε πτώχευση, προβλέπεται πως το προϊόν της εκκαθάρισης, κατά προτεραιότητα αποδίδεται στο Δημόσιο, στα ασφαλιστικά ταμεία, στις Τράπεζες, και ακολούθως στους εργαζόμενους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα όσα ισχύουν σήμερα, έρχονται σε αντίθεση με την παλαιότερη νομοθεσία  (ν. 2810/2000 και ν. 4015/2011), βάσει της οποίας οι σε πτώχευση Ε.Α.Σ. απέδιδαν το προϊόν εκκαθάρισής τους, πρωτίστως, στους εργαζόμενους και κατόπιν προς τους υπόλοιπους πιστωτές τους.

Με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με τον υπό διαβούλευση σχετικό σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, δυστυχώς, δεν προβλέπεται για μια ακόμη φορά η προτεραιότητα απόδοσης των προϊόντων εκκαθάρισης των Ε.Α.Σ. στους εργαζόμενους.

Το ζήτημα, ωστόσο, αφορά μεγάλο αριθμό πρώην εργαζομένων σε Ε.Α.Σ. σε όλη την Ελλάδα. Επί παραδείγματι, οι εργαζόμενοι σε πολλές Συνεταιριστικές Οργανώσεις της χώρας, όπως της Ε.Α.Σ. Λάρισας, Φαρσάλων, Αλμυρού Μαγνησίας, στη Θεσσαλία, βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της ως άνω περιγραφείσας κατάστασης. Βέβαια, σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της πρώην Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» (Ε.Α.Σ.Θ.), οι οποίοι και αυτοί με τη σειρά τους έχουν γνωστοποιήσει δημοσίως το πρόβλημα της καθυστέρησης καταβολής του συνολικού ποσού της αποζημίωσής τους, μετά την αιφνίδια απόλυσή τους το 2004.

Δεδομένου ότι με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα με το άρθρ. 33, για μια ακόμη φορά δεν προκρίνεται το δίκαιο των εργαζομένων.

Δεδομένου ότι οι ανωτέρω έχουν επανειλημμένα εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ως προς το ισχύον πλαίσιο.

Δεδομένου ότι η Πολιτεία οφείλει να λάβει υπόψη ότι οι περισσότεροι, στους οποίους αφορά η εν λόγω ρύθμιση αποτελούν ευάλωτη κοινωνική ομάδα, από την στιγμή που είναι άνω των 50 ετών και δυσκολεύονται να βρουν άλλο αντικείμενο εργασίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:  

Αν είναι ενήμερος για το καίριο αυτό ζήτημα, κι αν ναι, για το αν προτίθεται να αλλάξει ριζικά το ισχύον, όπως και το υπό διαβούλευση πλαίσιο, προκειμένου οι πρώην εργαζόμενοι των Ε.Α.Σ. να αποζημιώνονται κατά προτεραιότητα;