Να συναισθανθούμε και να κατανοήσουμε τη δίψα μας για το Χριστό ήταν το μήνυμα που έστειλε από τη Λάρισα το πρωί της Κυριακής της Πεντηκοστής ο επιχώριος μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος.

Ο κ. Ιερώνυμος που τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό του αγίου Νικολάου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, αναφερόμενος στην ευαγγελική περικοπή και συγκεκριμένα στο τόλμημα που έκανε ο ίδιος ο Χριστός σημείωσε πως “σήμερα έρχεται και μας λέει ότι όποιος έχει προοπτική τον ουρανό και θέλει να ζήσει και να γνωρίσει τον αιώνιο Θεό τότε ας έρθει σε μένα να του ξεδιψάσω αυτή του τη δίψα”, διευκρινίζοντας συγχρόνως πως αυτή τη φορά ο Χριστός “μας τα λέει όλα ξεκάθαρα εδώ τα πράγματα αφού είναι μια υπόθεση που συνάμα είναι και προϋπόθεση. Να συνειδητοποιήσει δηλαδή ο άλλος ότι έχει ανάγκη να ξεδιψάσει”.

Θέλοντας να περιγράψει πιο είναι το δυσκολότερο πράγμα για τον σημερινό άνθρωπο, ο μητροπολίτης Λαρίσης ανέφερε πως είναι να γνωρίσει τον εαυτό του και να κατανοήσει τις ανάγκες του ώστε να τις ικανοποιήσει συμμέτρως. “Στην εποχή μας θεωρούμε ότι έχουμε ανάγκη ένα σωρό πράγματα για τα οποία αγωνιζόμαστε και όταν τα επιτύχουμε αποδεικνύονται περιττά. Σκοτώνουμε στην κυριολεξία τα χρόνια της ζωής μας κυνηγώντας χρήμα, περιουσία, δόξα και εξουσία. Όλα αυτά τα θεωρούμε σπουδαία μη κατανοώντας όμως ότι είναι εφήμερα και παροδικά πράγματα τα οποία δεν θα μας θυμούνται και για αυτό δεν χρειάζεται να υποδουλωνόμαστε σε αυτά”. 

Παράλληλα, ο κ. Ιερώνυμος που πλαισιωνόταν από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης και προϊστάμενο του ναού αρχιμανδρίτη Ιγνάτιο Μουρτζανό και πλειάδας κληρικών συμπλήρωσε πως “εμείς οι άνθρωποι τρέχουμε πίσω από πράγματα τα οποία στη συνέχεια αποδεικνύονται πολύ μικρά και πολύ διαφορετικά από ό,τι τα είχαμε φανταστεί ή περιμέναμε και σε κάθε περίπτωση μας διαψεύδουν. Έτσι όταν έχουν περάσει τα χρόνια έρχεται μια στιγμή και αναρωτιόμαστε αν άξιζε άραγε τον κόπο να θυσιάσουμε τόσα χρόνια από τη ζωή μας για κάτι το οποίο είναι ανθρώπινο και εφήμερο αλλά όχι σταθερό και δεδομένο”.

Απαντώντας στο ερώτημα τι είναι αυτό που αποζητά πραγματικά η ψυχή του ανθρώπου για να ζήσει καλύτερα στη ζωή του, ο μητροπολίτης Λαρίσης επεσήμανε πως η μεγαλύτερη ανάγκη στη ζωή μας είναι ο Χριστός. “Να πιούμε δηλαδή από το νερό της αληθείας του και από τα ευαγγελικά του μηνύματα. Από το κήρυγμα το σωστικό, το λειτουργικό, την ελπίδα της ανάστασης αλλά και από τη δυνατότητα κατάκτησης της αιώνιας ζωής”, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως ο Χριστός μας προσφέρει τόσα πολλά πράγματα και εμείς τα αντιπαρερχόμαστε χωρίς να τα καταλαβαίνουμε. “Δεν κατανοούμε τις ανάγκες μας αφού δεν γνωρίζουμε τον εαυτό μας και δεν πιστεύουμε πόσο πραγματικά ανάγκη έχουμε το Χριστό για να αντέξουμε αυτή τη ζωή. Αν δεν έχουμε σχέση με το Χριστό και αν δεν μας ποτίσει το πνεύμα, το φρόνημα και η αλήθεια του Χριστού τότε ο άνθρωπος γίνεται μια ζωή ξερός, άκαρπος, απαράκλητος, ταλαίπωρος, φοβισμένος, αβέβαιος και νεκρός”. 

Παίρνοντας αφορμή από την παρουσία του Αγίου Πνεύματος στους μαθητές του Χριστού, ο κ. Ιερώνυμος τόνισε πως από σήμερα η Εκκλησία αλλά και οι πρώην φοβισμένοι μαθητές του κατανοούν πλέον τα όσα εκείνος τους είχε πει. “Ήρθε το Πανάγιο Πνεύμα για να τους εξηγήσει την αλήθεια της πίστεώς τους και να τους ενδυναμώσει ώστε να ξεκινήσουν έτσι το δημόσιο ιεραποστολικό τους έργο. Ακόμη τους κάνει να κατανοήσουν τι σημαίνει ο λόγος του Χριστού αφού πάρα πολλά που τους έλεγε τους φαίνονταν ακατανόητα και δεν μπορούσαν να τα εξηγήσουν. Όλα τα λόγια του Χριστού γίνονται πλέον νερό το οποίο μας ζωοποιεί και μας φωτίζει την αλήθεια”, διευκρίνισε ο Σεβασμιώτατος.

Ο μητροπολίτης Λαρίσης έκλεισε με την ευχή “το Άγιο Πνεύμα να μας φωτίζει όλους ώστε να συναισθανθούμε τη δίψα μας και να κατανοήσουμε έτσι από τι νερό μας βάζει ο Χριστός να πιούμε. Ακόμη να κατανοήσουμε τι σημαίνει η αλήθεια της πίστης μας και πόσο φωτιστική, επιστηρικτική, λυτρωτική, ανακουφιστική είναι αλλά και πόσο μεγάλη εγγύηση έχει για την ατελεύτητη αιωνιότητα”.

ORTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης