Να εγκολπωθούμε όλοι με μια μετριοπάθεια και να σκεφτούμε πιο λογικά όλα τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε μπροστά μας ήταν η έκκληση που έκανε ο μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος.

«Να μην κολλάμε σε πράγματα τα οποία διαβάζουμε στο ανεύθυνο διαδίκτυο», ανέφερε με νόημα για ακόμη μια φορά ο κ. Ιερώνυμος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Κεντρική Ελλάδα καλησπέρα για να προσθέσει λίγο μετά πως «πρέπει να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας και να σκεφτόμαστε γιατί καλλιεργείται μια ψυχολογία που μπορεί να δημιουργήσει διχόνοια. Το βλέπουμε όλο και περισσότερο στην κοινωνία μας, όπως σε χώρους που συγκεντρώνονται άνθρωποι και όπου αναπτύσσεται δημόσιος διάλογος».

ΟΙ ΑΝΤΙΕΜΒΟΛΙΑΣΤΕΣ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΕΧΘΡΟ

Για τους αντιεμβολιαστές που έχουν ένα δικό τους τρόπο σκέψης και στέκονται ιδεολογικά απέναντι στα εμβόλια.

«Τα επιχειρήματά τους οι πιο πολλοί από αυτούς δεν τα αντιπαραθέτουν με έναν ήρεμο τρόπο συζήτησης αλλά με ύβρεις και προπηλακισμούς. Έχει τύχει και σε εμένα άνθρωποι επειδή θεωρούν ότι έχουν δίκιο, να με σταματήσουν στο δρόμο επειδή με είδαν με μάσκα και επειδή έχω μιλήσει και ανοιχτά υπέρ των εμβολίων, θεωρώντας πως μπορούν να μου πουν τα δικά τους μέσα στη μέση του δρόμου ή να κάνουν μία ανοίκεια επίθεση. Κατανοούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι στρεσαρισμένοι και ότι δεν δικαιώνονται στις προσδοκίες τους και στρέφονται έτσι σε όποιον θεωρούν εχθρό».

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΟΒΟ

Όσοι παρέμειναν ως τώρα ανεμβολίαστοι ωστόσο όμως λόγω των διασωληνώσεων και των αυξημένων θανάτων έσπευσαν πλέον να εμβολιαστούν.

«Βλέπω να αναπτύσσεται μια πόλωση όσο ο αριθμός των ανεμβολίαστων μικραίνει. Ως πότε όμως θα ενεργούμε με βάση το φόβο. Πότε θα ενεργήσουμε ελεύθερα και με βάση τη λογική, τις αρχές και τις αξίες. Με έναν τρόπο συγκεκριμένο που σκοπό θα έχει την ανέλιξη της κοινωνίας και τη δική μας παρουσία σε αυτή ως ανεξάρτητων ελεύθερων σκεπτόμενων ανθρώπων», διερωτήθηκε ο ιεράρχης.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΩΤΑΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Πάπα στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην ανάγκη που ένιωσε να ζητήσει και πάλι συγγνώμη.

«Η κίνηση αυτή δείχνει πολλά όπως και η στάση του Μακαριωτάτου ήταν ενδεδειγμένη. Γενικά η επίσκεψή του όμως ήταν υποτονική και από πλευράς της Εκκλησίας της Ελλάδος προκειμένου να μην εξαφθούν πάθη. Δεν τον προσκάλεσε βέβαια ο Μακαριώτατος αλλά η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Ο ίδιος απλώς τον υποδέχθηκε στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών και ανταπέδωσε την επίσκεψη γιατί έτσι έπρεπε να κάνει. Εμείς, ούτε αφιλόξενοι είμαστε ούτε προσβάλλουμε τον όποιον έρχεται στην πατρίδα μας. Το γεγονός ότι δεχόμαστε κάποιον δεν σημαίνει ότι δίνουμε γη και ύδωρ και αρνιόμαστε τη δική μας παράδοση. Αντίθετα, είναι ένας τρόπος να πούμε κάποια πράγματα και να οικοδομήσουμε δίνοντας και μία προοπτική πρόσκλησης επιστροφής», ανέφερε κ. Ιερώνυμος.

ΚΑΠΟΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΑ ΔΡΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ

Οι διαφορές που υπάρχουν με τα άλλα θρησκεύματα ασχέτως με τα χρόνια που έχουν περάσει.

«Το θέμα είναι ότι με ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις μπορεί να έχουμε μια μεγαλύτερη άνεση συζητήσεως. Με κάποια άλλα όμως θρησκευτικά ρεύματα όπως το Ισλάμ δυσκολευόμαστε. Όχι, γιατί, εμείς δεν μπορούμε να επιδείξουμε πνεύμα διαλόγου και ανοχής αλλά επειδή οι ίδιοι πολλές φορές δρουν επιθετικά. Έρχονται και θέτουν την οποιαδήποτε επίσκεψη ή την όποια επαφή μαζί μας σε άλλη διάσταση», επεσήμανε.

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Σε όσους συνεισφέρουν με τη γραφή τους στο επιστημονικό περιοδικό της μητρόπολης Λαρίσης «Αχιλλίου Πόλις»

«Στο περιοδικό μπαίνει ότι έχει μια λογική μεθοδολογία και αναπτύσσει επιχειρήματα. Ότι χρησιμοποιεί ταμπέλες, αφορισμούς και χαρακτηρισμούς δεν έχει θέση. Όποιος μπορεί και αρθρώνει επιστημονικό ή πνευματικό λόγο δομημένο με τέτοιο τρόπο πού να απευθύνει μια πρόσκληση διαλόγου. Αυτός έχει θέση στο περιοδικό αφού το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η νηφαλιότητα. Για αυτό μπορεί να σταθεί και να απαντήσει σε όλες τις προκλήσεις και δεν φοβόμαστε την άλλη άποψη. Έξαλλου, η απολυτότητες πάντα δημιουργούσαν καταστροφικές συνέπειες στην κοινωνία», κατέληξε.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του μητροπολίτη Λαρίσης στο βίντεο που ακολουθεί

ΟRTHODOXIA.INFO | Αναστάσιος Βόπης