Τον δικό της «Γολγοθά» βιώνει εδώ και οκτώ μήνες η οικογένεια του Λαρισαίου ναυτικού, Πάνου Μπακογιάννη, ο οποίος βρίσκεται εγκλωβισμένος στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ, καθώς λόγω διαδικαστικών και οικονομικών εκκρεμοτήτων, το πλοίο στο οποίο εργάζεται ως β’ μηχανικός παραμένει αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Κίνας.

Παρά τις πολύμηνες προσπάθειες της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών και της οικογένειας του Πάνου Μπακογιάννη, μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί λύση, με αποτέλεσμα το πλήρωμα (22 άτομα, εκ των οποίων 6 Έλληνες) να βιώνει δραματικές καταστάσεις.

Το πλοίο φέρει ελληνική σημαία, ενώ σύγχυση φαίνεται να επικρατεί όσον αφορά τους υπεύθυνους της διαχείρισής του, αφού ως εμπλεκόμενες εμφανίζονται δύο εταιρείες, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί ποια είναι αρμόδια για την τύχη του.

Η σύζυγος του Πάνου Μπακογιάννη και τα δύο παιδιά περνούν ώρες αγωνίας ζητώντας πολιτική παρέμβαση.

Έκκληση προς Έκκληση προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας και Εξωτερικών, να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για τον απεγκλωβισμό των  Ελλήνων ναυτικών, απευθύνει με ανακοίνωσή της και η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Σύμφωνα πάντως με πηγές από το υπουργείο Ναυτιλίας, ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν κινήσει διαδικασίες προς τις διαχειρίστριες εταιρείες του πλοίου για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων ναυτικών, ενώ στην υπόθεση έχει παρέμβει και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Σημειώνεται πως το πλοίο έφθασε στην Κίνα τον Ιούλιο του 2020 - προκειμένου να ξεφορτώσει φορτίο με κάρβουνο - προερχόμενο από την Ινδονησία.

Γ. Ρούστας Ελευθερία