Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Δήμου Λαρισαίων "Λαρισαίων Κοινόν", με αφορμή την άρνηση της δημοτικής αρχής να δώσει σε πλατεία είτε το όνομα του δολοφονηθέντα «Κωνσταντίνου Κατσίφα» είτε το «Πλατεία Ηρώων Βορείου Ηπείρου».

Στην ανακοίνωση, που υπογράφει ο δημοτικός σύμβουλος, Αλέξανδρος Νάρης, αναφέρονται τα εξής: 

"Η υποκρισία και η αποστροφή της Δημοτικής Αρχής προς κάθε τι το Εθνικό, αποκαλύπτεται για μια ακόμα φορά μέσα από τις ενέργειες που κάνει ακόμα και για μια φαινομενικά απλή υπόθεση, αυτή της ονομασίας μιας πλατείας της πόλης μας, σε Πλατεία Ηρώων Βορείου Ηπείρου.

 Στις 1/7/2021 φέραμε πρόταση για ονοματοθεσία πλατείας με το όνομα «Κωνσταντίνος Κατσίφας, θέλοντας να τιμήσουμε το τελευταίο θύμα σε μια ατέλειωτη σειρά μαρτύρων της Βορείου Ηπείρου. Ο Δήμαρχος κ. Καλογιάννης απάντησε πως: «η χρονική στιγμή είναι πολύ ευαίσθητη» και ζήτησε μετάθεση της συζήτησης σε άλλο χρόνο."Έχω την εντύπωση πως το θέμα έρχεται σε μια χρονική στιγμή πολύ ευαίσθητη. Θυμίζω δε πως ζήτημα ψηφίσματος έθεσε στη Βουλή η Χ.Α. Θα προτιμούσα η συζήτηση να γίνει σε άλλο χρόνο». Σύμφωνα με τη λογική του Δημάρχου, κάθε πατριωτική αναφορά πλέον πρέπει να περνάει από ιερά εξέταση, η οποία θα ελέγχει αν έχουν μιλήσει γι΄αυτή ή όχι οι Χρυσαυγίτες! 

Προσπερνώντας τις ορατές δια γυμνού οφθαλμού εμμονές του Δημάρχου επαναφέραμε το θέμα στις 20/10/2021 όπου και πάλι υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια και εμφανής απροθυμία του, έστω και να συζητηθεί η πρότασή μας. Διερμηνεύοντας τότε την στάση των υπολοίπων παρατάξεων, τροποποιήσαμε την πρότασή μας σε «Πλατεία Ηρώων Βορείου Ηπείρου» και την επαναφέραμε στις 19/10/2021. Η απάντηση του Δημάρχου ήταν μνημείο υποκρισίας: Το χαρακτήρισε ως « Ένα «εξαιρετικά ευαίσθητο και δύσκολο θέμα», τονίζοντας μεταξύ άλλων πως «δεν αφορά συμπολίτη, αφορά έναν Βορειοηπειρώτη(!!!) μέλος της αναγνωρισμένης μειονότητας. Όμως είναι σαφές ότι αυτό το ζήτημα αγγίζει πολύ λεπτές πλευρές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Αν το Δ.Σ. κάνει βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, υπερβαίνει την ίδια την εξωτερική πολιτική της χώρας που οφείλει να πάρει θέση για το ζήτημα αυτό». Πρότεινε το Δ.Σ. να μη συζητήσει και να μην πάρει απόφαση γι’ αυτό το ζήτημα».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου απέστειλε ερώτημα (!) προς το Υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την «επίσημη ονομασία» της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Το ερώτημα, την απάντηση και όλα τα σχετικά έγγραφα σας τα επισυνάπτουμε.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο η ονομασία μιας πλατείας της πόλης σε πλατεία “Ηρώων Βορείου Ηπείρου” αφορά ΜΟΝΟ ΕΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟ σβήνοντας χιλιάδες αγωνιστές στην ιστορική λήθη, αγνοώντας ποταμούς αίματος και στρατιές μαρτύρων του ελληνισμού. Με την επιστολή του δε προς το Υπουργείο Εξωτερικών, διαπράττει μια αδιανόητη Ύβρι, ρωτώντας ουσιαστικά αν επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε τον όρο “Βόρειος Ήπειρος”, ή αν προχωρώντας στην ονομασία της πλατείας, δημιουργούμε...διπλωματικό επεισόδιο!!! 

Αν πάρουμε την κατάπτυστη επιστολή σοβαρά, δεν υπάρχουν Έλληνες από την Ανατολική Ρωμυλία, ούτε από Κωνσταντινούπολη, Πόντο, Μικρά Ασία, Μοναστήρι, Κατεχόμενα Κύπρου, Καλαβρία, Αλεξάνδρεια κ.α. Επιπλέον, θα πρέπει ονομασίες όπως “Πλατεία Ανατολικής Ρωμυλίας” και γειτονιές χωριά και οδοί με το όνομα “Φιλιππούπολη, Νέα Σμύρνη, Νέες Καρυές, Πόντος κι ένα σωρό άλλα ονόματα Πόνου και Ιστορίας, να αλλάξουν άμεσα, μη τυχόν και θιχτούν οι γείτονες!

Το δε Υπουργείο Εξωτερικών, δεν παίρνει καμία θέση ως προς την ουσία του ερωτήματος, μας γνωρίζει όμως ότι ο όρος “Βόρεια Ήπειρος” ΔΕΝ χρησιμοποιείται από τις υπηρεσίες του! Αντίθετα χρησιμοποιεί τον όρο “Εθνική Μειονότητα Αλβανίας” η οποία κατά την Αλβανική κυβέρνηση κατοικεί ΜΟΝΟ σε κάποιες περιοχές της Βορείου Ηπείρου, αφήνοντας απέξω το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων!!!   

Πέραν τούτου, έρχεται και σε αντίθεση με το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, το οποίο όχι μόνο χρησιμοποιεί τον όρο “Βόρειος Ήπειρος” σε διάφορα ΦΕΚ, όχι μόνο αποδέχεται την ύπαρξη Βορειοηπειρωτών μέσα από τις δεκάδες ΝΟΜΙΜΕΣ οργανώσεις Βορειοηπειρωτών, από την ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών σε ένα σωρό πόλεις της χώρας, όχι μόνο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε εντός της Βουλής των Ελλήνων στους «αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες», αλλά αυτό το κομμάτι του ελληνισμού έχει ιδιαίτερη θέση μέσα στο πασίγνωστο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στους Ανδριάντες των Ευεργετών του Έθνους, πίσω από τα περισσότερα ονόματα, δεσπόζει ο όρος “ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΗΣ”.

Θα πρέπει δε να τονιστεί, ότι παρά το ότι η απάντηση δόθηκε την 07 Δεκ  2008, λάβαμε γνώση γι' αυτή στα τέλη Ιανουαρίου, μετά από δική μας όχληση. 

Θεωρούμε ότι όλη η στάση του Δημάρχου, του προέδρου του Δ.Σ αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ντροπιαστική, απαξιωτική και βαθύτατα προσβλητική. Δημοσιεύουμε τα στοιχεία θέτοντάς τα στην κρίση των Συμπολιτών μας και ζητούμε ευθύνες και επανόρθωση. Θυμίζουμε δε σε όλους, ότι σαν σήμερα πριν από εκατό και πλέον χρόνια υπογράφηκε το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, που αναγνώριζε την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου. Αυτής που το όνομα κάποιοι φοβούνται ακόμα και να προφέρουν".

Με εκτίμηση

Αλέξανδρος Νάρης

Δημοτικός Σύμβουλος “Λαρισαίων Κοινόν”