Ερώτημα προς τον Πρόεδρο και την Γραμματεία του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Λαρισαίων, θέτει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Λαρισαίων Κοινόν", Κώστας Βαϊούλης, σχετικά με την πρόσληψη διερμηνέα της νοηματικής. 

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ερώτημα, "Ζουν σε ένα κόσμο χωρίς ήχους. Ζουν σε ένα κόσμο σιωπής. Κι ενώ η πολιτεία στα λόγια είναι κοντά τους και τους «στηρίζει», στην πράξη τους καταδικάζει να παραμένουν στη σιωπή.

Ο λόγος για τους κωφούς της Λάρισας, αλλά και ανθρώπους με προβλήματα ομιλίας, που ουσιαστικά ζουν αποκλεισμένοι από κάθε δημόσια και ιδιωτική δραστηριότητα, απλά και μόνο επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν ν’ ακούσουν και ν’ ακουστούν.

Πολλοί άνθρωποι, με προβλήματα ακοής και ομιλίας ζουν στον δήμο μας σήμερα. Και γι’ αυτούς τους ανθρώπους το κράτος τόσο κεντρικά όσο και σ’ επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προβλέπει τη δυνατότητα επικοινωνίας.

Ερωτάται η δημοτική αρχή αν υπάρχει συνεργασία με διερμηνέα της νοηματικής και αν όχι αν υπάρχει πρόθεση και προγραμματισμός για πρόσληψη διερμηνέα, στο πλαίσιο ενός συστήματος κοινωνικής υποστήριξης για τα άτομα με αναπηρία, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στα κοινωνικά αγαθά της επικοινωνίας, της μείωσης των ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού. Για την άρση όλων αυτών των εμποδίων, προτείνουμε την πρόσληψη πιστοποιημένου ειδικού συνεργάτη με γνώση της νοηματικής γλώσσας, ο οποίος να τοποθετηθεί στην κοινωνική-κοινωφελή Υπηρεσία του Δήμου Λαρισαίων. Ο ανωτέρω συνεργάτης θα μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμος:

Α) θα μπορεί να εξυπηρετεί δια ζώσης ή διαδικτυακά κάθε συμπολίτη μας με προβλήματα ομιλίας και ακοής που προσέρχεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία του Δήμου.

Β) να είναι παρών σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα μεταδίδεται ζωντανά ή θα ανεβαίνει «ζωντανά» (live) ή εκ των υστέρων, σε ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα και να «μεταφράζει» σε συμπολίτες μας (και όχι μόνο), τα όσα λέγονται στο Δ.Σ.

Κώστας Βαϊούλης

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» - Δημοτικός Σύμβουλος

Μέλος της Σ.Ε του Δικτύου Αυτοδιοικητικών