Με την ευκαιρία της συζήτησης στο Δημοτικό συμβούλιο θέματος ονοματοθεσίας οδών, στη συνεδρίαση της 1/7/2021, η Δημοτική παράταξη «Λαρισαίων Κοινόν» επαναφέρει το αίτημα για ονοματοθεσία πλατείας με το όνομα «Κωνσταντίνου Κατσίφας».

ΠΡΟΣ : ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΘΕΜΑ: ΟΝΟΜΑΤOΘΕΣΙΑ ΠΛΑΤΕΙΑΣ

Η ιστορία δείχνει ότι οι Έλληνες θέλουν και μπορούν να κρατάνε ζωντανή τη μνήμη όσων θυσιάζονται για την Πατρίδα, τη Σημαία και την Ελευθερία. Τιμώντας τους Ήρωές μας δικαιώνουμε τις πράξεις τους και θυμίζουμε σε όλους ότι υπάρχει τρόπος να νικάμε τη λήθη.

Στις 28 Οκτωβρίου 2018, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας, έπεσε νεκρός από τα πυρά των Ειδικών Δυνάμεων της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA), κατά τη διάρκεια επετειακού εορτασμού για τους πεσόντες Έλληνες στρατιώτες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, στο χωριό Βουλιαράτες, στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία. Η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Βορειοηπειρώτες ώστε να τραπούν σε φυγή και να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, αποσκοπώντας στον αφελληνισμό της περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λαρισαίων ως μία πράξη απόδοσης Τιμής προς τον δολοφονημένο Ήρωα Κωνσταντίνο Κατσίφα, αποφασίζει να ονοματίσει μία πλατεία με το όνομά του (ενδεικτικά την πλατεία στην συνοικία Ηπειρώτικα).

Ανταποκρίνεται έτσι στο λυγμό της Ελληνίδας μάνας, κάθε Ελληνίδας μάνας, που έχασε το παιδί και το μόνο που ζητά είναι «Μη μας λησμονείτε…». Τιμώντας τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, το Ελληνόπουλο από την Βόρεια Ήπειρο που θυσίασε την ζωή του ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, διεκδικώντας το δικαίωμα να υψώνει την Ελληνική Σημαία και να ζει Ελεύθερος ως Έλληνας στις υπό Αλβανική διοίκηση Βουλιαράτες της Δρόπολης, κρατάμε τη μνήμη του ζωντανή και προβάλουμε το παράδειγμά του. Στα τελευταία δευτερόλεπτα της ζωής του, το παλικάρι κοίταξε τους εκτελεστές που τον πυροβολούσαν και φώναξε “Ζήτω η Ελλάδα”, “Ζήτω η Ελευθερία”. 

Ας είναι αυτά τα λόγια, που θα χαραχτούν κάτω από την προτομή του, περιγραφή των ιδανικών για τα οποία αξίζει να ζούμε και να θυσιαζόμαστε.

Επιπλέον, στο πρόσωπο του Κωνσταντίνου Κατσίφα τιμούμε και τους Βορειοηπειρώτες της περιοχής μας, οι οποίοι αποτελούν ένα κατεξοχήν δημιουργικό τμήμα της κοινωνίας μας. 

Ας μην ξεχνούμε ότι ο εμβληματικός «Μύλος του Παπά» είναι δωρεά στον Δήμο Λαρισαίων της οικογενείας Παππά, Bορειοηπειρωτών με καταγωγή από το χωριό Σελλοί Αργυροκάστρου.

Κώστας Βαϊούλης

Επικεφαλής Δημοτικής παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν» - Δημοτικός Σύμβουλος