Την αντίθεση τους στο πόλεμο και τον φασισμό δήλωσαν  άνθρωποι -φορείς του πολιτισμού και των τεχνών της Λάρισας, σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας και  Στερεάς Ελλάδας. Στόχος της πρωτοβουλίας όπως δήλωσαν είναι η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας μέσα από πολιτιστικές δράσεις, για ένα καλύτερο μέλλον.

Στη συνέντευξη τύπου ο χοροδιδάσκαλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Χορίαμβος, Νίκος Σαμαρίνας επισήμανε τα εξής : 

 «Σε έναν πλανήτη που φλέγεται από εστίες πολέμου και πολιτικές παραλογισμού, σε μια Ευρώπη που παραδίνεται αμαχητί στον εκφασισμό και την κοινωνική ανισότητα, σε μια Ελλάδα που μετατρέπεται σε ένα τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, σε μια καθημερινότητα που ισοπεδώνει κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον, οι άνθρωποι της Τέχνης, της Παιδείας και του Πολιτισμού δεν έχουν δικαίωμα να παραμένουν σιωπηλοί. Η αντίδραση είναι μονόδρομος και το μέσο της η καλλιτεχνική δημιουργία. Δηλώνουμε «παρών» και ξεκινάμε από τη Λάρισα έναν αγώνα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας. 

Υψώνουμε τη φωνή μας και αντιστεκόμαστε 

στους ανηλεείς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή και σε κάθε γωνιά της Γης, με κόστος χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια πρόσφυγες 

στις πολιτικές καταστολής και επανα-προωθήσεων που εφαρμόζει η Ε.Ε., κλείνοντας τα σύνορά της στα θύματα των πολέμων και της φτώχειας 

στον θρησκευτικό φανατισμό και τη βία που αυτός εξαπολύει 

στα κατευθυνόμενα ΜΜΕ και τα ενημερωτικά μέσα των νοσταλγών της ναζιστικής φρίκης, που σπέρνουν το φόβο και την μισαλλοδοξία, αποσιωπώντας ταυτόχρονα τα τεράστια κοινωνικά ζητήματα, ενώ χαλκεύουν ειδήσεις με στόχο την παραπληροφόρηση και την εξάπλωση του ρατσιστικής τους ιδεολογίας. 

σε όσους αντιμετωπίζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως «τρομοκράτες», επιχειρώντας να τους ταυτίσουν με τους θρησκόληπτους δολοφόνους του ISIS, για να δικαιολογηθεί η στρατιωτική εμπλοκή της Ε.Ε στη Συρία και στη Μέση Ανατολή 

σε όσους επιχειρούν να συκοφαντήσουν τις πράξεις αλληλεγγύης των χιλιάδων ανώνυμων πολιτών στην Ελλάδα, ταυτίζοντάς τες με την δράση διάφορων ΜΚΟ οι οποίες επιχορηγούνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, για να καταγγελθούν στη συνέχεια από τους ίδιους τους χρηματοδότες τους. 

Ενώνουμε τις φωνές μας με όσους διεκδικούν να κλείσει ο κύκλος της βίας, να μη συμμετέχει η Ελλάδα σήμερα και στο μέλλον σε καμιά πολεμική εμπλοκή σε ξένη χώρα, και να ανοίξουν τα σύνορα, ώστε να μη μετατραπεί η χώρα μας σε ένα απέραντο στρατόπεδα συγκέντρωσης. 

Πιστεύουμε στην καθοριστική συμβολή του πολιτισμού στην Ειρήνη, την Ισότητα και τη Συμφιλίωση των λαών, ζητάμε προστασία των πανανθρώπινων αξιών, ανοιχτές δομές και ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας για τους εξαθλιωμένους συνανθρώπους μας και αναλαμβάνουμε μια σειρά πρωτοβουλιών με άξονα την Ανθρωπιστική Πολιτιστική Δράση, απέναντι στις ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις, στον εκφασισμό της κοινωνίας και στους πολέμους. 

Η μόνη μάχη που χάνεται, είναι αυτή που δεν δόθηκε ποτέ. Είμαστε φορείς και μέλη της πολιτιστικής και της εκπαιδευτικής κοινότητας της Λάρισας. 

Είμαστε εδώ, είμαστε πολλοί, είμαστε αποφασισμένοι. Μπορούμε να ακουστούμε παντού, μπορούμε να γίνουμε περισσότεροι, μπορούμε να αντισταθούμε. Με όπλο την Τέχνη και την ανθρωπιά μας. Ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας.

Από την μεριά του ο μουσικός Θωμάς Θωμαίδης ανακοίνωσε πως  στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση- δράση στο κέντρο της Λάρισας. Συγκεκριμένα είπε  :

«Η κίνηση «Πρωτοβουλία Λαρισαίων καλλιτεχνών και φορέων κατά του φασισμού και του πολέμου» προετοιμάζει ήδη την πρώτη της μεγάλη δράση, μέσα από την οποία θα συστηθεί στην πράξη στην κοινωνία της πόλης. Για το λόγο αυτό τα μέλη της βρίσκονται ήδη σε δημιουργική διαδικασία, σχεδιάζοντας μια μεγάλη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της Λάρισας, στα μέσα Ιουνίου 2016. 

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε αυτή και στη δράση της κίνησης ευρύτερα να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω facebook στη σελίδα «Λάρισα: Άνθρωποι και φορείς του πολιτισμού εναντιώνονται στον φασισμό και τον πόλεμο» ή στο email: drasi.politistiki@gmail.com: .

Επίσης, τους καλούμε στην πρώτη ανοιχτή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την 15/5 Κυριακή στις 19.00 στον πολυχώρο πολιτισμού Χορίαμβο (Γαληνού 5 & Φαρμακίδου).