Βρισκόμαστε στην εξέλιξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας και με το Δήμο μας με αρκετά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων της Α’ βάθμιας εκπαίδευσης χωρίς να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και παίζοντας με τις πιθανές μόνο ημερομηνίες. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγες μέρες πριν το άνοιγμα εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν γνωρίζουν αν τελικά και με ποιους όρους θα ανοίξουν. Το γεγονός μάλιστα ότι τα σχολεία ανοίγουν με δόσεις, χωρίς να εντάσσονται στο σχεδιασμό τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αποτελεί ομολογία από την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει ολοκληρωμένα και ουσιαστικά μέτρα.

Γιατί οι ανάγκες και τα μέτρα που θα εξασφάλιζαν το ασφαλές άνοιγμα όλων των σχολείων είναι γνωστά από τον Αύγουστο. Φώναζαν, πάλευαν και διεκδικούσαν γι' αυτά γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές: Σχεδιασμός για επιπλέον αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, προσλήψεις επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, ουσιαστική ιχνηλάτηση και μέτρα εκεί που εντοπίζονται κρούσματα. Είναι μήπως υπερβολικά κι ανέφικτα όλα τα παραπάνω; Όχι βέβαια, όμως, προϋποθέτουν σχεδιασμό και χρηματοδότηση.

Απέναντι σε όλα αυτά η δημοτική αρχή Λάρισας που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, κ.α. πέρα από ορισμένα λόγια «συμπάθειας», συντάχθηκε πλήρως με την κυβερνητική πολιτική, υιοθετώντας το βασικό αφήγημα της κυβέρνησης, περί «ατομικής ευθύνης». Μάλιστα λίγους μήνες πριν την έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας μιλούσε για «μηδενικές ανάγκες» σε σχολικές υποδομές λόγο της «υπογεννητικότητας», έχοντας ως δεδομένο τα 27αρια και τα 30αρια τμήματα. 

Ο δήμαρχος αποδέχονταν τη λογική των «αχρείαστων» μαζικών τεστ στον πληθυσμό, ενώ για 9μήνες και πλέον δεν πήρε κανένα μέτρο για την εξεύρεση νέων χώρων για την αποσυμφόρηση των σχολικών τάξεων. Ακόμη και για το χρονίζων πρόβλημα με το 55ο Νηπιαγωγείο καθυστέρησε δυο χρόνια. 

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει άμεσα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων με την παρουσία των φορέων των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων, των γονιών, ώστε να συζητηθούν τα μέτρα που θα πάρει ο Δήμος για το άνοιγμα και την ασφαλή λειτουργία σχολείων, νηπιαγωγείων, παιδικών σταθμών. 

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

1. Κρίκης Πέτρος

2. Παναγιώτου Ιωάννης

3. Παπαδούλης Γεώργιος