Μια μοναδική στη χώρα και πρωτοποριακή δομή για το ΕΣΥ συστήνεται στο  Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λαρίσης.

Δεν πρόκειται για μια ακόμα καινούργια κλινική, αλλά για μια συντονιστική δομή πολλών ειδικοτήτων για την έγκαιρη και σύγχρονη αντιμετώπιση των οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων.

Το νοσοκομείο Λάρισας διαπιστώθηκε ότι έχει όλα όσα απαιτούνται για την εξειδίκευση στον τομέα των εγκεφαλικών. Σε κάθε προηγμένη χώρα υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο, αλλά χρειάστηκαν δεκαετίες για να δημιουργηθεί και στην Ελλάδα.

Για την νέα μονάδα, όπου θα αντιμετωπίζεται μια συχνή και εξαιρετικά επικίνδυνη για την ζωή του ασθενούς επιπλοκή που αφορά τα εγκεφαλικά περιστατικά μιλά στην ΕΡΤ3 ο Αθανάσιος Γιαννούκας, καθηγητής αγγειοχειρουργικής του ιατρικού τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Ο χρόνος αντιμετώπισης είναι κρίσιμος για  την ζωή του ασθενούς. Ή άμεση παρέμβαση των πρώτων έξι ή δυνατόν τεσσάρων ωρών είναι  καθοριστική.

Η συνεργασία της νέας μονάδος με κάποιο νοσοκομείο της 5ης υγειονομικής περιφέρειας για την διάγνωση, φροντίδα και νοσηλεία ασθενών με οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο θα σώζει ζωές, θα  αυξάνει την επιβίωση και ελαττώνει την ανικανότητα και τον βαθμό αναπηρίας.

Σώζουμε ζωές και εκείνο που έχει σημασία είναι να προσφέρουμε μια ποιοτική ζωή.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Κέντρα Οξέων Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων παραμένουν στο νοσοκομείο για μικρότερο χρονικό διάστημα και έχουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα σε σχέση με όσους νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους.

Συμπερασματικά, η λειτουργία τέτοιων Κέντρων μειώνει σημαντικά την οικονομική επιβάρυνση του ΕΣΥ με ταυτόχρονη βελτίωση της ποιότητας και αποτελεσματικότητάς του».

Η δομή θα αποτελέσει πιλοτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη και άλλων Κέντρων στη χώρας με σημαντική προσφορά στους πάσχοντες.

Με μια μαγνητική εξέταση μπορεί να διαπιστωθούν προηγούμενα εγκεφαλικά επεισόδια, που μπορεί να πέρασαν απαρατήρητα από τον πάσχοντα, αλλά συνιστούν κακό προηγούμενο και είναι ενδεικτικά για μια επανάληψη στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννούκα, η μέτρηση της πίεσης, η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος των καρωτίδων, με υπέρηχο είναι τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή της δεύτερης σε πρόκληση θανάτων ασθένειας.

ertnews.gr