Ανάμεσα στις 30 περιοχές της χώρας όπου το ποσοστό των εμβολιασμένων πολιτών άνω των 60 ετών ξεπερνά το 70%, βρίσκεται η Λάρισα με το σχετικό ποσοστό να φτάνει το 71%. 

Καθώς οι πολίτες άνω των 60 ετών είναι οι πιο ευάλωτοι στον κορωνοϊό θεωρείται πολύ σημαντικό το υψηλό ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Επιπλέον, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στην ανάγκη της αναμνηστικής δόσης, το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.

Συνολικά στον γενικό πληθυσμό το ποσοστό εμβολιασμού σε 68 από 74 Περιφερειακές Ενότητες είναι κάτω του 70%, ενώ η εικόνα για τους πολίτες των άνω των 60 ετών είναι καλύτερη, με 24 περιφέρειες να μην αγγίζουν το «φράγμα» του 70%.

Σύμφωνα με τον χάρτη εμβολιασμού που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, η Ευρυτανία είναι ουραγός στους εμβολιασμούς με το ποσοστό των άνω των 60 ετών να είναι μόλις 37%. Ακολουθούν η Φωκίδα με 52% και η Αρκαδία με 59%, ενώ στο «κόκκινο» του εμβολιαστικού χάρτη βρίσκονται πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Κιλκίς, Δράμα, Σέρρες, Χαλκιδική, Πέλλα, Πιερία, Φλώρινα, Αρτα, Καβάλα, Γρεβενά).

Στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας σύμφωνα με τα στοιχεία που αναγράφονται στον επιδημιολογικό χάρτη μέχρι στιγμής, το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών βρίσκεται στο54,16%, ενώ εκείνο της εμβολιαστικής κάλυψης με την 1η δόση στο 58,06%. Επιπλέον, μέχρι το Σάββατο 20 Νοεμβρίου στην περιοχή της Λάρισας 20.005 πολίτες έχουν λάβει την 3η δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. 

Ο χάρτης του εμβολιασμού

Τα ποσοστά εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό

Στον γενικό πληθυσμό, όπως φαίνεται στον εμβολιαστικό χάρτη της Ελλάδας που παρουσιάζει σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, ουραγός στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία» είναι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας. Χαμηλά ποσοστά, όμως, παρουσιάζει σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και η Βόρεια Ελλάδα, με το Κιλκίς, την Πιερία και τη Δράμα να εμφανίζουν ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50% και άλλες 12 Π.Ε. (Σέρρες, Πέλλα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Εβρος, Φλώρινα, Ξάνθη, Καβάλα, Γρεβενά, Ροδόπη, Καστοριά, Λάρισα) να μην ξεπερνούν το 60%, γεγονός που αποτυπώνεται και στην ασφυκτική πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας το τελευταίο διάστημα.

Αντίθετα, μόλις 6 Περιφερειακές Ενότητες έχουν καταφέρει να υπερβούν το 70%, με πρωταθλήτρια τη Μύκονο (80%) και ακολουθούν η Σαντορίνη (79%), η Μήλος (75%), η Πάρος (73%) και η Κως (73%).

Τέλος, στην πρωτεύουσα, αρνητική πρωτιά στους εμβολιασμούς έχει η Δυτική Αττική με 45%, ακολουθούν η Ανατολική Αττική με 55%, ο Δυτικός Τομέας Αθηνών με 62%, ο Κεντρικός και Νότιος Τομέας με 66% και 67% αντίστοιχα, ενώ την κούρσα σέρνει ο Βόρειος Τομέας με 72%.