Αθώοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας τρεις Ρομά που παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι για τη συμβολική κατάληψη, ανάβοντας φωτιές στις γραμμές του ΟΣΕ, αλλά και τις ζημιές που προκάλεσαν άγνωστοι διαδηλωτές στο Φυλάκιο Ασφαλείας της οδού Αγιάς.

Το δικαστήριο απάλλαξε των κατηγοριών τους τρεις κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων ο διαμεσολαβητής, πρόεδρος του Συλλόγου Ρομά της Νέας Σμύρνης και προέδρου παράλληλα της Ομοσπονδίας Θεσσαλών Ρομά Νικ. Παϊτέρης και ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Πανιωνίου της Νέας Σμύρνης Γ. Μουκάνης.

Από την ακροαματική διαδικασία, όχι μόνο δεν αποδείχτηκε η συμμετοχή τους στα επεισόδια, αλλά ήταν από αυτούς που στις πρώτες κινητοποιήσεις επιχείρησαν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να «αποτρέψουμε τα χειρότερα», όπως τόνισε ένας εκ των κατηγορουμένων, αλλά τελικά βρέθηκαν κατηγορούμενοι.

Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε ο θάνατος 10χρονου αγοριού που παρασύρθηκε από τον Προαστιακό στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, τον Νοέμβριο του 2017, δυστύχημα που ανέδειξε με τον πλέον δραματικό τρόπο το ζήτημα της ασφαλούς διέλευσης αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Β. Κακάρας Ελευθερία