Δεκάδες πυρριχιστές από τρεις γενιές Ποντίων. Ο κόσμος στην εξέδρα να κρατά την ανάσα του όσο το νταούλι και η ποντιακή λύρα δίνουν το ρυθμό και τα πόδια πατούν δυνατά στη γη.

Ο χορός των χορών, ένα από τα κορυφαία συμβολικά χαρακτηριστικά του ποντιακού πολιτισμού, η σέρρα, ήταν και φέτος ο επίλογος στο 14ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που έγινε χθες στη Λάρισα.
Λίγο πριν τελειώσει ο χορός οι ζιπκοφόροι έμειναν με τα χέρια σηκωμένα, σαν να ήθελαν να υψώσουν ένα τείχος με πολεμίστρες γύρω από την κασέλα με την ιστορία του Πόντου.

Η κασέλα του Φίλωνα Κτενίδη (στίχοι από την εμβληματική «Καμπάνα του Πόντου» ακούστηκαν δυνατά) ήταν ένα σκηνοθετικό εύρημα, καθώς μέσα σε αυτή «κλείστηκαν» εκτός από την ιστορία και η μνήμη. Οι πυρριχιστές ήταν οι προστάτες, τα λευκοντυμένα παιδιά το μέλλον. Μέσα στην κασέλα και μια ελληνική σημαία· με την ελληνική σημαία επικεφαλής και το μπαούλο με την ιστορία να ακολουθεί, οι χορευτές βγήκαν από το στάδιο δίνοντας το μήνυμα ότι «όποιος λαός ξεχνά την ιστορία του δεν έχει μέλλον».

Δείτε το βίντεο: