Συμβολική εκδήλωση τιμής και μνήμης στην ΕΠΟΝίτισσα  Δήμητρα Τσάτσου, η οποία εκτελέστηκε στις 8/3/1944, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί από τη ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης παράρτημα Λάρισας στην ομώνυμη πλατεία της συνοικίας Νεάπολη.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την 8 Μάρτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην εκδήλωση η Ευαγγελία Παπαδοπούλου, μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ειρήνης παράρτημα Λάρισας, αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα.

Στη συνέχεια τη κεντρική ομιλία έκανε η Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ, παράρτημα Λάρισας η οποία ανέφερε ότι:

«Με αυτή τη συμβολική εκδήλωση, τιμάμε σήμερα την  παγκόσμια μέρα της γυναίκας, η οποία φέρνει στο νου μας του μεγάλους αγώνες των γυναικών πλάι στους άνδρες συντρόφους τους για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για την ισοτιμία των γυναικών σ’ όλο τον κόσμο, από την περίοδο της φεουδαρχίας μέχρι και σήμερα, περίοδο του μονοπωλιακού καπιταλισμού – ιμπεριαλισμό.

Τιμάμε αυτούς τους αγώνες διότι όσα δικαιώματα  έχουν κατακτηθεί μέχρι σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρών και πολλές φορές αιματηρών αγώνων του εργατικού λαϊκού κινήματος. Δεν ξεχνάμε τις μεγάλες κατακτήσεις των γυναικών στις χώρες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Στη χώρα μας οι γυναίκες, συμμετέχοντας στους ηρωικούς αγώνες της ΕΑΜικής Αντίστασης για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί κατακτητές αλλά και στη μεγάλη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, για μια Ελλάδα του λαού, ενάντια στους ντόπιους δυνάστες του και στους Αγγλοαμερικάνους ιμπεριαλιστές συμμάχους των αστών, άρχισαν να κατακτούν την ισοτιμία τους παλεύοντας πλάι –πλάι με τους άντρες αντάρτες – αντάρτες μαχητές συντρόφους και με όπλο στο χέρι, αλλά και από κάθε μετερίζι του αγώνα. 

Το ΕΑΜ, την περίοδο της κατοχής, για πρώτη φορά διασφάλισε το δικαίωνα της γυναίκες να ψηφίζει, όπως και τους νέους από 18 χρονών, αλλά και την ισότιμη συμμετοχή της στα κοινά, τη συμμετοχή της στην Τοπική αυτοδιοίκηση και τη Λαϊκή Δικαιοσύνη.

Αυτή η περίοδος ανάτασης του λαού μας αποτελεί ακριβή παρακαταθήκη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

Είναι φάρος που θα φωτίζει και θα δείχνει το δρόμο για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία των γυναικών μέσα από τους κοινούς αγώνες ανδρών και γυναικών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για τη σοσιαλιστική – κομμουνιστική κοινωνία.

Ήρθαμε σήμερα εδώ, μπροστά σ’ αυτό το μνημείο, να αποτίσουμε φόρο τιμής και μνήμης στους εκτελεσμένους 40 πατριώτες από τους Γερμανούς ναζιστές, που εκτελέστηκαν στις 8 Μάρτη του 1944 στο Αντιαεροπορικό, και ιδιαίτερα στις 5 γυναίκες που ήταν ανάμεσά τους.

Την ΕΠΟΝίτισα Δήμητρα Τσάτσου, κομμώτρια, που είχε υποστεί φρικτά βασανιστήρια, τη Σουλτούκη  που δεν μπορούσε να στηριχτεί στα πόδια της, γιατί 3 μέρες συνεχόμενες την έδερναν για να προβεί σε ομολογία.

Την Παπαδοπούλου, και άλλες δύο γυναίκες, που με ψηλά το κεφάλι αντιμετώπισαν χαμογελαστά το εκτελεστικό απόσπασμα, φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάς».

Με αφορμή τη σημερινή μέρα, καλούμε τις γυναίκες, να αντλήσουν διδάγματα από την ιστορική πείρα των αγώνων της μεγάλης 10ετίας 1940 – 1949, και  να συμμετέχουν στους αγώνες του ταξικού εργατικού και ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, να παλέψουν για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους. 

Είναι ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της ισοτιμίας της γυναίκας και τη γυναικεία χειραφέτηση.

Καλούμε τις γυναίκες να αντιπαλέψουν μαζί με τον υπόλοιπο εργαζόμενο λαό τις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων δήθεν περί «ισότητας των φύλων» που εντείνουν την επίθεση στα δικαιώματα γυναικών αλλά και των ανδρών, ισοπεδώνοντάς τα προς τα κάτω.

Να δουν πιο βαθιά τις αιτίες για την απώλεια δικαιωμάτων της εργατικής τάξης σ’ όλο τον κόσμο, για τα δεινά των  ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ- Ε.Ε., και να αντιπαλέψουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τη συμμετοχή της χώρας μας σ’ αυτά που προκαλούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας».

Μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε κατάθεση στεφάνων από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας, την Επιτροπή Ειρήνης παράρτημα Λάρισας, τη Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ και το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ.