Την έντονη δυσαρέσκειά τους για τα νέα μέτρα που πλήττουν τον κλάδο της διασκέδασης και της εστίασης, εξέφρασαν σήμερα, Παρασκευή, το μεσημέρι εκπρόσωποι του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και κλάδων της εστίασης, σε συγκέντρωση τους στο διοικητήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Η διαμαρτυρία αυτή θα κορυφωθεί με νέα αντίστοιχη κίνηση που θα γίνει την Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου που θα γίνει κατά τόπους σε κάθε πόλη ανά την επικράτεια.

Όπως ανέφεραν οι διαμαρτυρόμενοι στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, Β. Πινακά, “πολλές παραστάσεις, παραγωγές, συναυλίες, δράσεις, ακυρώνονται ή αναβάλλονται με τραγικές συνέπειες για τους καλλιτέχνες.

Ενώ οι γιορτές είναι παραδοσιακά περίοδος εντατικής εργασίας για καλλιτεχνικούς κλάδους, οι καλλιτέχνες στην πλειονότητά τους έμειναν χωρίς εισόδημα.

Οι καλλιτέχνες αναγκάσθηκαν να εργαστούν σε χώρους με συνωστισμό που συχνά δεν τηρούσαν τα μέτρα, δεχτήκαν πιέσεις να εργαστούν ακόμα και με covid ενώ ακόμη και κρούσματα αποκρύφτηκαν για να μην “πέσει” η παραγωγή. Απαγορεύτηκε εντελώς η μουσική, έμειναν χιλιάδες άνθρωποι άνεργοι με κρατική εντολή, χωρίς καμιά αποζημίωση”.

Όσον αφορά στα αιτήματα της κινητοποίησης, αλλά και της κινητοποίησης της 1Οης Ιανουαρίου, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

– Δωρεάν ράπιντ τεστ σε όλους τους εργασιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση σε όλους των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Η επιδημιολογική επιτήρηση δεν είναι αποκλειστικά ατομική μας ευθύνη, ούτε μπορεί το κόστος της να βαρύνει τους εργαζόμενους.

– Ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των Ιδιωτικών Νοσοκομείων.

– Να δοθεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας.

– Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες με εισοδηματικά κριτήρια.

– Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων συναδέλφων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών της ΕΡΓΑΝΗΣ, μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2021.

– Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας στα σχολεία.

– Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021 σε όσους
εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021 που δικαιούμαστε από τα ένσημα των επιδοτήσεων.

– Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του «ΕΡΓΑΝΗ» για να μπορούμε να πάρουμε επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα.

– Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης ή δράσης.

– Να αποζημιωθούν οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από covid-19 κ.α.

ertnews.gr