Την τρίτη ημέρα απεργίας πείνας συμπλήρωσε την Παρασκευή (4/12) ο Λάμπρος Τσάπαλης, μέλος της διοίκησης του Σωματείου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Ο υγειονομικός υπάλληλος βρίσκεται σε σκηνή στην κεντρική είσοδο του νοσοκομείου και μίλησε στο ethnos.gr για τα αιτήματά του αλλά και το πόσο αποφασισμένος είναι να φτάσει μέχρι το τέλος τον αγώνα του. 

Σχετικά με τα αιτήματά του, ξεκαθάρισε πως «θα συνεχίσω την απεργία πείνας μέχρι την τελική δικαίωση και μέχρι να πέσουν τα τσιμέντα. Ρωτήστε όσους με γνωρίζουν μέχρι πού μπορώ να φτάσω. Όλο αυτό που ζω και που ζούμε είναι ένα δράμα και αν χρειαστεί θα δώσω και τη ζωή μου για να πάρει ένα τέλος αυτό το δράμα».

«Μακριά από το σπίτι μου»

Ο Λάμπρος Τσάπαλης πριν μιλήσει για τα αιτήματά του ξεκαθάρισε: «Δεν ανήκω σε κανένα συνδικαλιστικό όργανο, δεν είμαι κομμουνιστής, δεν είμαι ακροδεξιός, θα ψήφιζα τον Μητσοτάκη, τον Τσίπρα και όποιον άλλο με έπειθε πως είναι ικανός να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην υγεία. Το νοσοκομείο είναι το σπίτι μου και θέλω να μείνουν μακριά από το σπίτι μου όσοι προξενούν κακό και ζημιά. Τα ίδια έλεγα και στην προηγούμενη κυβέρνηση, τα ίδια λέω και τώρα που είμαστε μέσα στην κρίση».

«Δεν αντέχουμε την κοροϊδία»

Οπως λέει, είναι πολύ απογοητευμένος και θυμωμένος από τις συνεχείς υποσχέσεις της κυβέρνησης που αναιρούνται ή παίρνουν αναβολή στην εκτέλεση τους, όπως αυξήσεις, επιδόματα αλλά και το δώρο των Χριστουγέννων τόσο προς τους εργαζομένους στις ΜΕΘ όσο και στα άλλες βαθμίδες του συστήματος δημόσιας υγείας.

«Εκπροσωπώ την καρδιά και την ψυχή των εργαζομένων σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Άδειασε η καρδιά και η ψυχή μου από τις υποσχέσεις. Παίζουν με τη νοημοσύνη μας. Μας είχαν υποσχεθεί πως θα μας βάλουν στα βαριά και ανθυγιεινά. Μετά από συνεχείς αναβολές το θέμα το πήγαν για τον Απρίλιο ώστε να έχει εκτονωθεί η κατάσταση με το εμβόλιο. Μας υποσχέθηκαν Δώρο Χριστουγέννων και τώρα μας λένε πως δεν θα το δώσουν.

Ας μας πει η κυβέρνηση κάτι ξεκάθαρο. Μπορεί ή δε μπορεί. Θα σεβαστώ εάν μου πει ξεκάθαρα πως δεν έχει χρήματα, αλλά αυτή την κοροϊδία δεν την αντέχουμε. Τα ίδια έγιναν και με τα αναδρομικά, τα ίδια και με τις αυξήσεις στους μισθούς. Έχουμε πίσω μας οικογένειες, παιδιά, δεν σηκώνουμε άλλη κοροϊδία», τονίζει.

«Ακούστε με πριν να είναι αργά...»

Όπως λέει ο Λάμπρος Τσάπαλης, θα πρέπει η κυβέρνηση να τον ακούσει πριν να είναι αργά: «Εγώ δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Είμαι αποφασισμένος να το φτάσω μέχρι το τέλος. Να ξέρετε πως εάν σε μία εβδομάδα δεν κάνουν κάτι τότε θα είναι πολύ αργά... Μόνο αυτό έχω να σας πω. Ρωτήστε όλους τους συναδέλφους μου ποιος είναι ο Λάμπρος και πόσο αφοσιωμένος είμαι στη δουλειά μου και στον στόχο μου».

«Φόρεσαν σακούλες σκουπιδιών»

Ρωτήσαμε τον απεργό πεινάς εάν είχε επικοινωνία με κάποιον αξιωματούχο και μας είπε: «Ήρθαν προχθές τα στελέχη του ΕΟΔΥ και ανέβηκαν επάνω στον διοικητή του νοσοκομείου και αντί για ποδονάρια φόρεσαν στα πόδια τους κίτρινες σακούλες σκουπιδιών. Από τις μάσκες με το φίλτρο γυρίσαμε στις απλές μάσκες. Ποιος δουλεύει ποιον; Με είδαν μου χαμογέλασαν και δεν στάθηκε κανείς να με ακούσει. Τα ίδια και ο διοικητής. Βγήκε να πάρει κάτι σάντουιτς, πέρασε από μπροστά μου και μονολόγησε "τον πέτυχες τον στόχο σου". Θέλω να πιστεύω πως δεν το είπε για μένα. Είναι καλός άνθρωπος ο διοικητής αλλά δεν έχει σχέση με την υγεία και δεν ξέρει το αντικείμενο».

Το Δώρο και το τρίτο κύμα

Σχετικά με την κωδικοποίηση των αιτημάτων του και το τι θα έλεγε προς τον υπουργό υγείας, ανέφερε: «Να προσέχει το σπίτι μου. Όλοι στην υγεία είμαστε ένστολοι, όπως οι αστυνομικοί και οι στρατιωτικοί που είναι στα σύνορα. Να ανεβάσουν τους μισθούς της πείνας εκεί που ήταν πριν. Να δώσουν το δώρο Χριστουγέννων που υποσχέθηκαν. Να ετοιμαστούν σοβαρά για το τρίτο κύμα. Είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε για το δεύτερο κύμα και δεν κάναμε τίποτα με αποτέλεσμα να φτάσουμε εδώ που φτάσαμε. Επίσης να ξέρετε όλοι πως το σύστημα υγείας κρατιέται από τους εργαζομένους και τους γιατρούς που παλεύουν νύχτα μέρα. Ποτέ δεν θα αφήσουμε το σπίτι μας να καταρρεύσει αλλά όλα έχουν ένα όριο».

«Ο Λάμπρος είναι Άτλαντας»

Εντυπωσιακή ήταν η συμπαράσταση των εργαζομένων στο νοσοκομείο Λάρισας. Οι συνάδελφοί του είπαν για τον Λάμπρο Τσάπαλη: «Είναι υγειονομικός Άτλας μιλώντας για ιδεώδη και όχι για τον εαυτό του. Είμαστε όλοι μαζί, θα τον στηρίξουν και θα τον στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

ethnos.gr