Το ρατσιστικού περιεχομένου βίντεο με τίτλο «Δείτε τι γίνετε στα γερμανικά σχολεία με τους μετανάστες μουσουλμάνους» (με αυτή την ορθογραφία) αναρτήθηκε πριν από λίγες μέρες στη σελίδα του Συλλόγου Γονέων του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, δημιουργώντας κλίμα ξενοφοβίας εν όψει της φοίτησης 40 προσφυγόπουλων από τη Συρία.
Εχει τη μορφή προπαγανδιστικού «ντοκιμαντέρ» και εμφανίζει αρχικά Γερμανούς πολίτες να υποδέχονται με ανοιχτές αγκαλιές παιδιά προσφύγων και μεταναστών στα σχολεία τους, αλλά μετά να πληρώνουν το «τίμημα».
Οι «εισβολείς» εικονίζονται να τρομοκρατούν και να χτυπούν τους Γερμανούς συμμαθητές τους σε σχολείο του Βερολίνου, ενώ με καλυμμένα τα πρόσωπά τους εμφανίζονται να δηλώνουν στην κάμερα πως οι μουσουλμάνοι κάνουν περισσότερα παιδιά από τους Γερμανούς και σταδιακά κατακτούν την Ευρώπη.
Το βίντεο ξεσήκωσε έντονες αντιδράσεις και κατέβηκε από τη σελίδα, αφού πρώτα η διευθύντρια του 26ου Δημοτικού υποχρεώθηκε να προβεί σε δημόσια καταγγελία.
Η κ. Κατερίνα Σταγιάννη κατήγγειλε επώνυμα τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων του σχολείου, δημιουργό και διαχειριστή του συγκεκριμένου λογαριασμού, Σ.Χ., ότι επέτρεψε την ανάρτηση του ρατσιστικού βίντεο, αλλά και ότι διένειμε έντυπο στους μαθητές που καλούσε τους ίδιους και τους γονείς τους να παρακολουθούν τις δικές του αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.
Εκεί, σε μια σειρά από δημοσιεύσεις παραληρηματικού χαρακτήρα, επιτίθεται με ακραίο τρόπο εναντίον των «λαθρομεταναστών», κάνει λόγο για «λαθρο-εποίκους», που θέλουν να επιβάλουν τη μουσουλμανική μαντίλα στην κοινωνία και στα σχολεία μας, ενώ κοινοποιεί δημοσιεύσεις ακραίων ιστοσελίδων που προτρέπουν τους γονείς να αντιδράσουν δυναμικά κατά της ένταξης παιδιών προσφύγων στα σχολεία, με τίτλους όπως «Τι τους κοιτάτε ρε; Στα κάγκελα οι γονείς».
Eνταση
Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο εδώ και καιρό στην εκπαιδευτική κοινότητα του 26ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, από τότε που έγινε γνωστό ότι πρόκειται να λειτουργήσουν σ΄ αυτό -ίσως και από την ερχόμενη εβδομάδα- τρία απογευματινά τμήματα υποδοχής για συνολικά 40 παιδιά Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στη δομή του Κουτσόχερου.
Η ψηφοφορία που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου μεταξύ γονέων, με το ερώτημα «ναι ή όχι στα προσφυγόπουλα», ανέδειξε το «όχι» με μεγάλη πλειοψηφία, οδηγώντας σε παραίτηση το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων, που είχε αντίθετη άποψη. Η νέα διοίκηση εξελέγη με «σημαία» αυτό το «όχι» και προέβη σε σειρά ενεργειών με σκοπό να αποτρέψει τη δημιουργία τάξεων υποδοχής.
«Η απόφαση της ψηφοφορίας ελήφθη με τη λογική της οχλαγωγίας, χωρίς να προηγηθεί η παραμικρή ενημέρωση και αμαυρώνει την εικόνα του συνόλου των γονέων, που είναι βιοπαλαιστές και έχουν ευαισθησίες», είπε στο «Εθνος» η διευθύντρια του σχολείου, Κ. Σταγιάννη.
Η ίδια κατηγόρησε τον νέο πρόεδρο του Συλλόγου, Σ.Χ., ότι δεν προσήλθε σε σύσκεψη που είχε συγκαλέσει η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, παρότι κλήθηκε έγκαιρα, καθώς και ότι παρουσίαζε δικές του ανακοινώσεις ως αποφάσεις του συλλόγου, χωρίς να έχει προηγηθεί συνεδρίαση του ΔΣ.
ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΝΑ... ΜΙΣΙΟΜΑΣΤΕ
Από την πλευρά του, ο Σ.Χ. ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε υπήρξε ανάρτηση τέτοιου βίντεο στον λογαριασμό του Συλλόγου στο Facebook, ενώ κατηγόρησε τη διευθύντρια του σχολείου για ελλιπή ενημέρωση. «Το σχολείο είναι ολοήμερο. Δεν μας είπε κανείς τι θα γίνει με τους εμβολιασμούς», είπε στο «Εθνος». Θέλησε επίσης να αποτινάξει τον χαρακτηρισμό του ακροδεξιού: «Δεν επικροτούμε ακραίες αντιδράσεις, όπως αυτές στο Πέραμα. Θα επιλέξουμε άλλους τρόπους».
ΕΘΝΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ)