Φέτος, το κλείσιμο για τη χρονιά 2019-20 των τμημάτων του «Εργαστηρίου Ζωής» του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Λάρισας (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) έγινε στις 26 Ιουνίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στα Ναρκωτικά και τις Εξαρτήσεις, μέσα από την παραγωγή και την δημοσίευση ενός βίντεο με τίτλο «Ας συνδεθούμε και πάλι».

Σε αυτό το βίντεο, εκατοντάδες μέλη των ομάδων του Εργαστηρίου Ζωής, μαζί με τους συντονιστές τους, τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, μοιράστηκαν με τον υπόλοιπο κόσμο την πρόσφατη εμπειρία της καραντίνας και τους τρόπους που αυτή η εμπειρία μπορεί να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των κοινωνικών σχέσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας.

Κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή και με αυτή τη λογική, το Εργαστήρι Ζωής ξεκίνησε ήδη τις δωρεάν εγγραφές στα τμήματα και τις ομάδες της χρονιάς 2020-2021.

Εγγραφές γίνονται σε 13 εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών (Εικαστικά, Παραμύθι, Χορός, Θεατρική Παιδεία, Χορωδία), 6 εργαστήρια για εφήβους ηλικίας 12 έως 18 ετών (Φωτογραφία, Mixtape, Δημιουργική Γραφή, Εικαστικά, Θεατρική Παιδεία, Χορός) και 14 εργαστήρια για ενήλικες (Δημιουργική Γραφή, Ιστορία-Πολιτισμός, Εθελοντισμός, Λογοτεχνία, Θεατρική Παιδεία, Φωτογραφία,  Χορωδία Ενηλίκων).

Για τις εγγραφές στα τμήματα του Εργαστηρίου Ζωής τηρείται αυστηρά σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία εγγραφής, όπως κάθε χρόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσέρχονται καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι στο Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ (Μανωλάκη 11, 1ος όροφος) και να συμπληρώνουν μια αίτηση με τις προτιμήσεις τους. Για την εγγραφή των παιδιών και των εφήβων απαιτείται να συμπληρώνεται η αίτηση από τον γονέα-κηδεμόνα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Εργαστήρι Ζωής έχει αναπτύξει και εφαρμόζει μια πρωτότυπη μεθοδολογία που συνδυάζει την τέχνη και την προσωπική έκφραση με τις βασικές αρχές της πρωτογενούς πρόληψης.

Η εν λόγω μεθοδολογία και η λειτουργία του έχει χαρακτηριστεί ως καλή πρακτική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει λάβει το βραβείο Πρωτογενούς Πρόληψης 2018 POMPIDOU από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, τα εργαστήρια Παραμυθιού και Θεάτρου του Εργαστηρίου Ζωής παρουσιάστηκαν στη 12η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης  με θέμα: «Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής», στις 6–9 Νοεμβρίου 2019 στο Ηράκλειο Κρήτης.

Στις 16-17 Ιανουαρίου 2020 τα εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής και Mixtape συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δράσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών του Κέντρου Εκπαίδευσης Ο.ΚΑ.ΝΑ στην Αθήνα με θέμα: «Η αξιοποίηση των εκφραστικών μέσων στις παρεμβάσεις πρόληψης. Το παράδειγμα της συνεργασίας στην κοινότητα, με εικαστικούς καλλιτέχνες».

Την ευθύνη της εκπαίδευσης και εποπτείας του  Εργαστηρίου Ζωής έχουν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Λάρισας: 2410 555935.