Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας περιόδευσε σήμερα ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Ανδρέας Ξανθός.

Ο κ. Ξανθός, αρχικά είχε επαφές με το προσωπικό του ΕΚΑΒ και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη Θεσσαλία ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε κλινικές του Νοσοκομείου.

Ακολούθως ήταν ο βασικός ομιλητής στην εκδήλωση – συζήτηση που ακολούθησε, με τη συμμετοχή γιατρών και νοσηλευτών. Το θέμα που ανέπτυξε ο πρώην Υπουργός ήταν «οι ΣΔΙΤ βλάπτουν σοβαρά τη Δημόσια Υγεία και την τσέπη του ασθενή».

Το Υπουργείο Υγείας πρόσφατα ανακοίνωσε την εφαρμογή της ΣΔΙΤ, την Σύμπραξη Δημόσιου και ιδιωτικού Τομέα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Ξανθό «θα υπονομεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ όταν μάλιστα συνοδεύεται με αλλαγή νομικού πλαισίου.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι ΣΔΙΤ πάνε πακέτο με την μετατροπή των νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου για πρώτη φορά μετά το ΕΣΥ».

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους εξήγησε πως «αυτό σημαίνει αλλαγή στο εργασιακό τοπίο, αλλαγή των σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών και κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, δυνατότητα ιδιωτών γιατρών σε συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κλινικό έργο μέσα στα νοσοκομεία.

Κατά την άποψή μου δηλαδή πλήρης αποδόμηση του βασικού πυρήνα του ΕΣΥ που ξέραμε με τα τελευταία 35 χρόνια.

Νομίζουμε ότι δεν πρέπει να το επιτρέψουμε σε συνεργασία με το έντιμο ανθρώπινο δυναμικό και τις τοπικές κοινωνίες. Να εξηγήσουμε ότι αυτό βλάπτει την δημόσια περίθαλψη και την τσέπη των ασθενών».

Ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ιδεοληπτικό σχέδιο προκειμένου να κάνει ανοίγματα στην αγορά και στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, υπονομεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ όταν μάλιστα συνοδεύεται με αλλαγή νομικού πλαισίου».

Αναφερόμενος στην ταχύτατη διασπορά του COVID – 19 στον πλανήτη, ο κ. Ξανθός τη χαρακτήρισε «διασυνοριακή απειλή για τις ευρωπαικές κοινωνίες και συστήματα υγείας», σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν κάνει ανεύθυνου τύπου αντιπολίτευση όπως στο παρελθόν έκανε η Νέα Δημοκρατία σχετικά με την γρίπη» και συνέστησε «σοβαρότητα και ψυχραιμία από όλους».

ert.gr