Του Βασίλη Κόκκαλη, βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι γενναιόδωρος, ανοιχτοχέρης, κουβαρντάς όπως λέει ο λαός μας. Μόνο που είναι για τους λίγους κι όχι για τους πολλούς. Για το λαό είναι σφιχτοχέρης, τσιγκούνης και φροντίζει να το αποδεικνύει με κάθε ευκαιρία. Ο πρωθυπουργός, για παράδειγμα, έχει μοιράσει 4,9 δισ. ευρώ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς από την αρχή της πανδημίας και το κοντέρ συνεχίζει να καταγράφει.

Μοίρασε, επίσης, μέσω των λιστών Πέτσα 42 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ, ενώ ετοιμάζεται να μοιράσει τα 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και  Ανθεκτικότητας σε δέκα πανίσχυρες οικογένειες. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα δουν ρευστότητα μέσω του «Ελλάδα 2.0» μόνο αν συνεργαστούν, εξαγοραστούν ή συγχωνευτούν από μεγάλους παίκτες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δηλαδή, επιδιώκει να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε ούτε η τρόικα τα δύσκολα μνημονιακά χρόνια, να εξαφανίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για χάρη των πολυεθνικών.

Δεν θα το πετύχει, όμως, ούτε και τώρα αφού η ελληνική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι πολύ πιο χαλκέντερη από όσο την υπολογίζουν αυτοί που σχεδιάζουν την καταστροφή της...

Και κοντόφθαλμη η κυβέρνηση

Από τη μία, εξάλλου, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του μας λένε πως η οικονομία πετάει και το 2022 θα φτάσει στον Άρη κι από την άλλη, όταν είναι να στηρίξουν τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίος επιχειρηματίες, πως δεν υπάρχουν άλλα λεφτά. Το 30% των επιχειρήσεων εστίασης στη Λάρισα θα κλείσει τον Ιανουάριο, αλλά οι επιστρεπτέες προκαταβολές ακόμα να γίνουν μη επιστρεπτέες στο σύνολό τους.

Έχει χαθεί η μπάλα με την ιχνηλάτηση των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον, η Ελλάδα είναι το τελευταίο επταήμερο ένατη χώρα παγκοσμίως σε αριθμό θανάτων αναλογικά με τον πληθυσμό της και τρίτη στην Ευρώπη και τον κόσμο στον αριθμό κρουσμάτων, αλλά η κυβέρνηση ούτε που σκέφτεται τη δωρεάν διάθεση μοριακών τεστ, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά μόνο νέες υποχρεωτικότητες στους εμβολιασμούς. Εν τέλει, αποδεικνύονται γενναιόδωροι με την επικινδυνότητα και την ανασφάλεια και φειδωλοί με τη δημόσια υγεία...

Πέρα, όμως, από τσιγκούνικη η κυβέρνηση είναι και κοντόφθαλμη. Δεν αναλογίζονται, άραγε, στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών πως αν δεν ενισχύσουν σήμερα με ρευστότητα την πλειονότητα των μισθωτών και των επιχειρήσεων αύριο μεθαύριο το δημόσιο ταμείο δεν θα έχει λαμβάνειν παρά των μη εχόντων; Ούτε σκέφτονται πως με ουσιαστική, για παράδειγμα, αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, όπως έχει προτείνει εδώ και καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, θα τονωθεί και η κατανάλωση, συνεπώς και το ΑΕΠ της χώρας; Αλήθεια, δεν έχουν πάρει κανένα μάθημα από τα εγκληματικά λάθη των μνημονιακών χρόνων τα οποία έχουν παραδεχθεί δημοσίως ακόμα κι εκείνοι που μας τα επέβαλαν;... 

Για να μην χτιστεί η νέα Ελλάδα πάνω στο νεκροταφείο της μεσαίας τάξης

Κανείς δεν ισχυρίζεται πως πρέπει να ανοίξουν οι κάνουλες και να μοιραστούν τα περίπου 40 δισ. ευρώ που βρίσκονται στι δημόσιο ταμείο, «προίκα» και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε η σημερινή κυβέρνηση μολονότι η προηγούμενη ρύθμισε και το δημόσιο χρέος το έχει εκτοξεύσει πάνω από το 200% του ΑΕΠ.

Οφείλουμε, όμως, να αξιοποιήσουμε το ότι και το 2022 δεν θα έχει εφαρμογή το Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε να γίνουν στοχευμένες δαπάνες που  θα στηρίξουν στα πόδια τους μισθωτούς και μικρομεσαίους. Σε διαφορετική περίπτωση η «Ελλάδα 2.0» θα χτιστεί σε σαθρά θεμέλια, πάνω στο νεκροταφείο της μεσαίας τάξης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το θέλει και θα παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για να το αποτρέψει. Το 2022, άλλωστε, σηματοδοτεί μια νέα αρχή αφού θα είναι χρονιά και πολιτικής αλλαγής...