Να ενισχυθεί το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς λόγω της απώλειας εισοδήματος που προέκυψε από την πανδημική κρίση και τη μειωμένη ζήτηση του προϊόντος διεθνώς, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Ο κ. Κόκκαλης εξηγεί επίσης πως αλυσιδωτή συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος είναι η έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη των δαπανών παραγωγής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, γεγονός, που επηρεάζει και την φετινή παραγωγή, ενώ ζητά και την ενεργοποίηση όλων των
χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξή τους, δεδομένης και της αδυναμίας του ΕΛΓΑ να καλύψει βάσει του κανονισμού του το συγκεκριμένο αίτιο ζημίας.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Κ. Υπουργέ, από την πρώτη στιγμή που ελήφθησαν μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς του COVID-19, είχαν διαφανεί οι συνέπειες σε οικονομικό επίπεδο σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας γεωργικών προϊόντων, με απώτερη συνέπεια εν τέλει την μείωση του αγροτικού εισοδήματος σε πλήθος παραγωγών γεωργικών προϊόντων. 

Ειδικότερα, μια κατηγορία καλλιεργητών – παραγωγών που επλήγη αποδεδειγμένα από την αναστολή των εργασιών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, είναι οι παραγωγοί μήλων, οι οποίοι είδαν το αγροτικό τους εισόδημα να μειώνεται κατά την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, εξαιτίας της περιορισμένης ζήτησης των παραγόμενων ποσοτήτων μήλων όλων των ποικιλιών, τόσο στην εσωτερική όσο και στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η επί πολλούς μήνες αναστολή λειτουργίας όλων των κλάδων της εστίασης, που αποτελούν την βασική πηγή απορρόφησης των παραγόμενων μήλων, οι επίσης επί πολλούς μήνες περιορισμοί στην λειτουργία των λαϊκών αγορών, αναφορικά με την έλλειψη δυνατότητας μετακίνησης των παραγωγών – πωλητών σε λαϊκές αγορές άλλων περιφερειών, αποτέλεσαν παράγοντες που την καλλιεργητική περίοδο 2020 η απορρόφηση των παραγόμενων μήλων, εμφάνισε αισθητή πτώση, μειώνοντας ανάλογα το προσδοκώμενο εισόδημα των μηλοπαραγωγών και παραγωγών ροδάκινου.

Αλυσιδωτή συνέπεια της μείωσης του εισοδήματος είναι η έλλειψη ρευστότητας για την κάλυψη των δαπανών παραγωγής για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, γεγονός, που επηρεάζει και την φετινή παραγωγή. 

Το πρόβλημα της μείωσης του αγροτικού εισοδήματος από τα προϊόντα αυτά, γίνεται ιδιαιτέρως εμφανές σε περιοχές, όπως στην Αγιά Λάρισας, όπου καλλιεργείται και παράγεται το 20%  της συνολικά παραγόμενης ποσότητας μήλων σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που αντανακλά στην οικονομία εν γένει της περιοχής της Αγιάς Λάρισας. 

Επειδή όμως, στα πλαίσια της λήψης μέτρων για την αναπλήρωση μέρους του απολεσθέντος εισοδήματος, πολλές κατηγορίες επαγγελματιών, που υπέστησαν αποδεδειγμένα εξαιτίας της αναστολής της επαγγελματικής δραστηριότητας μείωση του εισοδήματός τους, συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, πλην όμως αναλογικά το μέτρο αυτό θα έπρεπε να εφαρμοστεί και σε κλάδους της οικονομίας, που δεν διεκόπη η δραστηριότητα άμεσα, όμως περιορίστηκε με έμμεσο τρόπο, όπως με τον περιορισμό στην λειτουργία των λαϊκών αγορών και με την έλλειψη απορρόφησης των παραγόμενων μήλων στους κλάδους της εστίασης.    

Επειδή, η μείωση του εισοδήματος αποτελεί ζημία του παραγωγού, όμως η απώλεια του εισοδήματος εξαιτίας των παραπάνω συνθηκών δεν αποτελεί αίτιο καλυπτόμενο από ΕΛΓΑ.   

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να προβείτε σε ενίσχυση του εισοδήματος στους παραγωγούς μήλων που αποδεδεγμένα υπέστησαν μείωση του αγροτικού τους εισοδήματος εξαιτίας των παραπάνω συγκυριών; 

Προτίθεστε να αξιοποιήσετε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για τον παραπάνω σκοπό, δεδομένης της μη υποχρέωσης του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει την ζημία των παραγωγών από αίτιο μη καλυπτόμενο από τον Κανονισμό του;»