Οριστικές δεσμεύσεις που θα αποσαφηνίσουν πλήρως το τοπίο γύρω από τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων αλλά και τη δημιουργία Πολυδύναμο Ιατρείου στη Νίκαια, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης που απασχόλησε την περιοχή και ερωτά αν το υπουργείο έχει εγκαταλείψει οριστικά και αμετάκλητα την πρόταση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας περί μεταφοράς οργανικών θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων.

Επίσης, τονίζει τη σπουδαιότητα δημιουργίας Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια, ζητώντας και γι’ αυτό το θέμα διευκρινίσεις για το τι μέλλει γενέσθαι.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστημα ενέκυψε ένα σοβαρό πρόβλημα σε ότι αφορά τη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων, μία δομή πρωτοβάθμιας δημόσιας περίθαλψης που καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφικά επαρχία με 56 χωριά και οικισμούς και πάνω από 25.000 κατοίκους.

Το ζήτημα ξεκίνησε με την απόφαση του διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς να δημοσιεύσει στη «Διαύγεια» απόφαση σύμφωνα με την οποία μεταφέρονται έξι οργανικές θέσεις από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, με στόχο τη δημιουργία πολυδύναμου ιατρείου στη Νίκαια του δήμου Κιλελέρ.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία των Φαρσάλων, ενώ ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο την καταδίκασε, επισημαίνοντας πως ουδείς είναι ενάντια σε κάθε προσπάθεια ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας, αρκεί αυτό να μη γίνεται σε βάρος άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Μάλιστα το προκλητικό της υπόθεσης είναι πως την ώρα που η 5η ΥΠΕ επιχειρεί να μεταφέρει οργανικές θέσεις από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, η συγκεκριμένη δομή βρίσκεται σε καθεστώς αποσύνθεσης καθώς δε διαθέτει βασικές ιατρικές ειδικότητες όπως ακτινολόγου, οδοντιάτρου, παιδιάτρου (υπάρχει μία που όμως εφημερεύει στο ΓΝ Λάρισας), χειρουργού και παθολόγων (θέσεις που δεν έχουν επαναπροκηρυχθεί).

Επιπρόσθετα, το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων λόγω της γεωγραφικής του θέσης, καλύπτει χωριά τα οποία απέχουν έως και 100 χιλιόμετρα από το κοντινότερο νοσοκομείο της Λάρισας και μάλιστα με ένα κακής ποιότητας οδικό δίκτυο.

Μετά τις αντιδράσεις, συναντηθήκατε στην Αθήνα με το δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, με τον τελευταίο κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ακολούθησε, να ενημερώνει το σώμα πως έλαβε δέσμευση από εσάς ότι «παγώνει» η διαδικασία μεταφοράς οργανικών θέσεων, ενώ παράλληλα θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων αμέσως μετά το Πάσχα.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια, με τον δήμαρχο της περιοχής κ. Θανάση Νασιακόπουλο να δηλώνει μεταξύ άλλων πως «η πρόταση που έχει κατατεθεί στοχεύει αρχικά να αναβαθμίσει την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στους Δημότες του Δήμου Κιλελέρ με παράλληλη αποσυμφόρηση  των νοσοκομείων της Λάρισας και του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων στο οποίο σήμερα υπάγεται το ιατρείο της Νίκαιας».

Επειδή το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων παρέχει πρωτοβάθμιες υπηρεσίες φροντίδας σε μία μεγάλη επαρχία με σημαντικό πληθυσμό και γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, σε μία εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία για την κοινωνία, 

Επειδή αποτελεί αδήριτη ανάγκη η δημιουργία πολυδύναμου Ιατρείου στη Νίκαια για την κάλυψη των αναγκών της ευρύτερης περιοχής του δήμου Κιλελέρ,

Ερωτάσθε:

Εχει εγκαταλείψει το υπουργείο Υγείας κάθε σκέψη για μεταφορά οργανικών θέσεων από το Κέντρο Υγείας Φαρσάλων ή ο όρος «πάγωμα» σημαίνει προσωρινή παύση και σκοπεύετε να προκηρύξετε νέες θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων για τη στελέχωση του πολυδύναμου ιατρείου στη Νίκαια, καθώς και νέες θέσεις ιατρικών ειδικοτήτων για τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας Φαρσάλων;»