Να αποσυρθεί άμεσα η νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας που ουσιαστικά «ισοπεδώνει» τα διπλώματα των Ελλήνων Μηχανικών και των Γεωτεχνικών ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Ο κ. Κόκκαλης επικαλείται την κοινή επιστολή του ΤΕΕ Κεντροδυτικής Θεσσαλίας, του ΤΕΕ Μαγνησίας και του ΓΕΩΤΕΕΚεντρικής Ελλάδας με αποδέκτη τον πρωθυπουργό, όπου ζητείται άμεσα η κατάργηση των ρυθμίσεων εξίσωσης των διπλωμάτων των πολυτεχνικών σχολών πενταετούς φοίτησης και των γεωτεχνικών σχολών με τους τίτλους των κολεγίων.

Αναλυτικά η επιστολή: «Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,η αιφνιδιαστική κίνηση της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να περάσει -εκπρόθεσμα- από τη Βουλή τροπολογία που ισοπεδώνει τα διπλώματα των Ελλήνων μηχανικών επιπέδου Masterκαι των γεωτεχνικών μάς υποτιμά. Μας υποτιμά σαν Τεχνικό Επιμελητήριο, σαν ΓΕΩΤΕΕ αλλά και ως πολίτες.

Η υπ' αρ. 672/54 17.12.2020 τροπολογία που συμπεριλήφθηκε στην ψήφιση του νομοσχεδίου «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2018/958 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2018 σχετικά με τον έλεγχο αναλογικότητας πριν από τη θέσπιση νέας νομοθετικής κατοχύρωσης των επαγγελμάτων (EEL173), κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας και άλλες διατάξεις», με την οποία ρυθμίζονται θέματα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, τροποποιώντας το Π.Δ. 38/2010 προκαλεί την αγανάκτηση του τεχνικού κόσμου και τη βούληση σύσσωμου του κλάδου των Ελλήνων μηχανικών και γεωτεχνικών για αντίδραση απέναντι στην διάταξη που ψηφίσθηκε ως αιφνιδιαστική τροπολογία, με την οποία προβλέπεται αυτόματη και τυπική διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων αποφοίτων Κολεγίων.

Για τον λόγο αυτό η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας και η Διοικούσα Επιτροπή του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας αποφάσισαν:

Να δηλώσουν την υποστήριξη τους και την συμφωνία τους με την απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ σχετικά με το θέμα, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους στην εκπρόθεσμα κατατεθείσα τροπολογία του Π.Δ. 38/2010, χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και να καλέσουν την Ελληνική Κυβέρνηση να την αποσύρει.

Να αιτηθούν την κατάργηση των ρυθμίσεων εξίσωσης των διπλωμάτων των πολυτεχνικών σχολών πενταετούς φοίτησης και των γεωτεχνικών σχολών με τους τίτλους των κολεγίων.

Να κλιμακώσουν τις ενέργειες τους σε περίπτωση μη απόσυρσης της επίμαχης νομοθετικής ρύθμισης.

Πιστεύουμε ότι συμμερίζεστε την αγωνία μας και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε ευήκοα ώτα δείχνοντας τη δέουσα κατανόηση στο πρόβλημα που δημιουργεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και επαγγελματικής ισοδυναμίας, όχι μόνο στους μηχανικούς και στους γεωτεχνικούς, αλλά και σε πλήθος άλλων επιστημονικών κλάδων, αποσύροντάς την, έστω την ύστατη στιγμή.»