Το μείζον ζήτημα της διακοπής λειτουργίας των Λυκειακών τάξεων σε πολλές περιοχές του νομού Λάρισας, θέτει ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, στην υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Αναλυτικά η αναφορά του Λαρισαίου πολιτικού: «Κ. Υπουργέ, η παρούσα αναφορά μου αφορά στο μείζον ζήτημα που ανακύπτει με την υπ’ αριθμ. 105342/δ2 /12-8-2020 απόφασής σας, δυνάμει της οποίας δεν εγκρίθηκαν για την νέα σχολική περίοδο 2020-2021 τα ολιγομελή τμήματα των ομάδων προσανατολισμού Ανθρωπιστικών και Θετικών Σπουδών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα αντίστοιχα τμήματα της Γ΄ Τάξης Λυκείου Τσαριτσάνης, και άλλων 7 Λυκείων του Νομού Λάρισας, και αναγκαστικά να γίνεται μεταφορά των μαθητών σε άλλες σχολικές μονάδες.

Η παρούσα αναφορά μου σκοπό έχει να καταδείξει το ζήτημα αυτό και να προκαλέσει την ενεργοποίηση των κοινωνικών αντανακλαστικών σας για την προστασία της δημόσιας Παιδείας, που χρήζει πρόστασίας  ακόμη περισσότερο, στις επαρχιακές σχολικές μονάδες εκτός αστικών κέντρων.

Θα μπορούσα να προβώ σε μακροσκελείς αναλύσεις των συνεπειών της απόφασής σας σε επίπεδο ατομικό για κάθε μαθητή, αλλά και σε επίπεδο σχολικής μονάδας, υποβάθμισης αυτής, σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και εν γένει ανάπτυξης του τόπου. Όμως τούτο είναι ανέφικτο στο παρόν έγγραφο.

Για το λόγο αυτό, θα αρκεστώ να προβώ σε δύο επισημάνσεις: Α) Οι συνέπειες από το λουκέτο των σχολείων δεν είναι συνέπειες από το λουκέτο των επιχειρήσεων, που όταν δεν διαθετουν πόρους κλείνουν.

Οι μαθητές δεν είναι οικονομικοί δείκτες, βάσει των οποίων τα σχολεία ανοίγουν ή κλείνουν.

Β) Για τα περαιτέρω σας παραπέμπω στον σπουδαίο Γάλλο συγγραφέα, Βίκτωρ Ουγκώ, ο οποίος περιέλαβε μέσα στην γνωστή ρήση του το νόημα της παιδείας και της γνώσης.

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή». Και το αντίστροφο δεν πρέπει να συμβεί κ. Υπουργέ, στην Τσαριτσάνη, στον Πλατύκαμπο, στο Μακρυχώρι, στην Αγιά, στην Κοιλάδα, στο Συκούριο.

ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ

Σας επισυνάπτεται το με ημερομηνία 20-8-2020 υπόμνημα. Παρακαλείστε για τις δέουσες ενέργειες».