«Η πανδημία για την κυβέρνηση είναι μία ευκαιρία να εφαρμόζει το νόμο της ζούγκλας όπου υπερισχύουν οι ισχυροί κα οι δικτυωμένοι» σημειώνει μεταξύ άλλων σε δήλωσή του ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λειτουργία της αγοράς τις γιορτές, αντιπαραβάλλοντας παράλληλα τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη: «Οι χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο, αλλά κυρίως τα όσα ΔΕΝ ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων του λιανεμπορίου και των χιλιάδων εργαζόμενων σ’ αυτό, πετάει και το τελευταίο φύλλο συκής μίας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Η κυβέρνηση αφήνει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα χωρίς άλλη επιλογή πέρα από τα μαζικά λουκέτα, τα οποία περιμένουν πώς και πώς οι «μεγάλοι παίκτες». Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους ακραίους ομοϊδεάτες του η πανδημία είναι απλώς μια ευκαιρία για την εφαρμογή του νόμου της ζούγκλας, όπου υπερισχύουν οι πιο ισχυροί και δικτυωμένοι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει καταθέσει ήδη από τον περασμένο Μάρτιο τις προτάσεις του και για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τις οποίες συνεχώς επικαιροποιούμε, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσουμε το δικό μας σχέδιο ανάκαμψης, το οποίο δεν θα έχει καμία σχέση με το εχθρικό για τα συμφέροντα των πολλών σχέδιο Πισσαρίδη. Με αφορμή, εξάλλου, τα 72 δισ. ευρώ που θα έρθουν από την ΕΕ στη χώρα μας τα επόμενα έξι χρόνια είναι περιττό να σημειώσω πως απαιτούμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια στη διαχείριση αυτών των χρημάτων, κατόπιν συνεννόησης με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και μέσω της ενεργοποίησης θεσμικών αντίβαρων, όπως η Βουλή ή το Ελεγκτικό Συνέδριο. Τι εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε, άλλωστε, στην κυβέρνηση του «σκόιλ ελικίκου» και της λίστας Πέτσα;

Η έλλειψη ρευστότητας είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι πολλαπλώς ευνοημένες- από το κράτος και την ΕΚΤ- τράπεζες αρνούνται να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, προτείνουμε ένα πακέτο μέτρων απευθείας ή έμμεσης βοήθειας από το κράτος: τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία δίνεται άπαξ, τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, καθώς και την ενεργοποίηση των μικροχρηματοδοτήσεων που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχεδίασε και η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά για να ψηφίσει και υλοποιήσει. Με βάση τη δική μας πρόταση, η ελάχιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση διαμορφώνεται στις 2.000 ευρώ- αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις- και η μέγιστη στις 100.000 ευρώ.

Σε αυτές τις συνθήκες, εξάλλου, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα πρέπει να δημιουργήσει σύγχρονα εγγυοδοτικά εργαλεία, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων, καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις. Παραλλήλως, προτείνουμε εγγυοδοτικά εργαλεία, όπως για την ενίσχυση του χαμηλού επιπέδου των ιδίων κεφαλαίων μέσω της εγγύησης κατά 25% των ιδιωτικών συμμετοχών σε ταμεία επιχειρηματικών κεφαλαίων ή σε ειδικές περιπτώσεις απευθείας επενδύσεων.

Ο Έλληνας «εμποράκος», συνεπώς, δεν είναι καταδικασμένος σε αφανισμό, όπως ο Γουίλι Λόμαν ο πρωταγωνιστής του εμβληματικού έργου του Άρθουρ Μίλερ, «Ο Θάνατος του Εμποράκου», σαν να πρόκειται για κάποιο φυσικό νόμο που δεν μπορεί να αντιστρέψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σε πρώτη φάση υπάρχουν τα εργαλεία για να επιβιώσει και στη συνέχεια να διαπρέψει, όπως το κατάφερε και στο παρελθόν. Είμαστε εδώ για να δώσουμε το χέρι μας σε αυτούς που έχουν χτυπηθεί από την κρίση για να σηκωθούν και να τους ανοίξουμε το δρόμο για να μην βρεθούν ποτέ ξανά στην ίδια θέση. Κι αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά από τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, ότι και θέλουμε και μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολλούς. Γι’ αυτό, άλλωστε, μας πολεμούν με τόσο μένος οι λίγοι.»