Την άμεση έλευση κλιμακίων του ΕΛΓΑ στη Λάρισα για την εκτίμηση της καταστροφής που προκάλεσαν οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, υπό του μηδενός, των τελευταίων ωρών, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό αλλά και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόκκαλης επισημαίνει τα εξής: «Αλλεπάλληλα είναι δυστυχώς τα χτυπήματα των ακραίων καιρικών φαινομένων σε καλλιέργειες στην περιοχή της Λάρισας.

Σύμφωνα με αγρότες και συνεταιριστικούς φορείς, πολύ μεγάλη καταστροφή προκλήθηκε από τον παγετό των τελευταίων ωρών, τόσο στην περιοχή του δήμου Τυρνάβου, όσο και στο δήμο Κιλελέρ, στην ευρύτερη περιοχή της Χάλκης.

Πολλές δενδρώδεις καλλιέργειες όπως αχλάδια, κεράσια, ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα και αμπέλια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Το ίδιο ισχύει και για χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής ντομάτα και αρακά.

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του καιρού δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξει το συντομότερο από την κυβέρνηση ο φάκελος της αναθεώρησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου ο ασφαλιστικός φορέας να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής.

Άμεσα εξυπακούεται ότι πρέπει να σπεύσουν στις πληγείσες περιοχές κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να αποτυπώσουν το μέγεθος της κατάστασης και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες αποζημίωσης με ταχύτητα και δικαιοσύνη.

Σήμερα κιόλας αποστέλλω σχετική επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό αλλά και στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο για να τους γνωστοποιήσω το ζήτημα.»