Τους λόγους για τους οποίους εξαιρέθηκαν οι ιατρικοί επισκέπτες από το κατά προτεραιότητα πρόγραμμα εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, ζητά να μάθει ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Επιπρόσθετα, ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας τις ειδικές συνθήκες του συγκεκριμένου επαγγέλματος που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το υγειονομικό κομμάτι της χώρας, εστιάζει στην ανάγκη για την άμεση ένταξή του στου πρόγραμμα κατά προτεραιότητας εμβολιασμών.

Αναλυτικά η ερώτηση: «Κύριε Υπουργέ, είναι κοινά αποδεκτό ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί την μοναδική σανίδα σωτηρίας από την διαρκή απειλή της πανδημίας του Covid-19, η οποία ήδη διογκώνεται διανύοντας το τρίτο σοβαρό κύμα, με ο,τι συνεπάγεται αυτό για την ασφυκτική πίεση, που υφίστανται τα Νοσοκομεία και συνακόλουθα το σύνολο του ανθρώπινου υγειονομικού προσωπικού, που δίνει έναν τιτάνιο αγώνα, ώστε να ανταπεξέλθει στην διαχείριση της πανδημίας. Είναι όμως, προφανές, ότι για να κατορθώσει το σύνολο του ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως υγειονομικού προσωπικού να προσφέρει την πολύτιμη αρωγή του και να κρατήσει όρθιο το σύστημα παροχής Υγείας, και μάλιστα υπό συνθήκες πολεμικού κλίματος, θα πρέπει πρώτα να κρατηθεί καθένας και καθεμιά εξ αυτών, όρθιοι, υγιείς και ασφαλείς.  

Για λόγους λοιπόν θωράκισης των επαγγελματιών υγείας και των δομών υγείας, το πρόγραμμα εμβολιασμού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, που είναι σε εξέλιξη, περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα πέραν από τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους, και τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας. Όμως, διαπιστώνεται η εξαίρεση από τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό, παντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς καν να ανταποκρίνεται στην λογική του προγράμματος εμβολιασμού, των ιατρικών επισκεπτών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για επαγγελματίες του κλάδου Υγείας. Δεν ελήφθη υπόψη κατά τον σχεδιασμό του προγράμματος, ότι οι παραπάνω επαγγελματίες υγείας, είναι εργαζόμενοι στο χώρο της ιατροφαρμακευτικής ενημέρωσης και ως εκ τούτου, ο φυσικός χώρος εργασίας τους είναι όλες οι δομές υγείας, δημόσιες και ιδιωτικές.  Ότι στα πλαίσια των καθηκόντων τους, μεταβαίνουν καθημερινά και κυκλοφορούν εντός των χώρων των Νοσοκομείων, των  ιδιωτικών Ιατρείων, και έρχονται σε επαφή με το ιατρικό κλπ προσωπικό των Νοσοκομείων και με ιδιώτες ιατρούς, αλλά περαιτέρω και με ασθενείς ή πολίτες εντός των χώρων αυτών. 

Οι Ιατρικοί Επισκέπτες, προφανώς μεριμνούν, ώστε να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, που απαιτούνται λόγω των συνθηκών εργασίας τους, με πρώτιστο μέλημα όλων την δική τους ασφάλεια αλλά και την προστασία του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Οι συνθήκες εργασίας τους καθιστούν την εν λόγω επαγγελματική ομάδα Υγείας, μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα εργαζομένων, που είναι εκτεθειμένοι καθημερινά στον κίνδυνο του ιού. 

Για τους λόγους αυτούς, ήδη η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ & ΦΑΡΜΑΚΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ, έχει αποστείλει επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, εκθέτοντας τους κινδύνους, που η φύση της εργασίας τους επιβάλλει να εκτίθενται και ζητώντας να ενταχθούν στο πρόγραμμα εμβολιασμού. 

Επειδή, οι ιατρικοί επισκέπτες είναι η μόνη ομάδα, που ανήκει σε κλάδο επαγγελματιών Υγείας, που δεν έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού, παρά το αντικειμενικό γεγονός του κινδύνου μετάδοσης του ιού, εξαιτίας της φύσεως της εργασίας τους, της αναγκαστικής παρουσίας τους και επαφής σε χώρους νοσοκομείων, σε γραφεία ιατρών, σε ιατρεία ιδιωτών ιατρών κλπ. 

Επειδή, σταδιακά ήδη εντάχθηκαν στο πρόγραμμα εμβολιασμού όλες οι άλλες ομάδες επαγγελματιών υγείας, που ανήκουν στην ίδια ομοσπονδία, όπως οι βοηθοί φαρμακείου και οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που δεν συμμετέχουν είναι οι Ιατρικοί Επισκέπτες. 

Επειδή, στην Ευρώπη, όπως πχ στην Ιταλία, οι αντίστοιχοι επαγγελματίες υγείας, ήδη εμβολιάζονται κατά προτεραιότητα. 

Επειδή, εν όψει του επόμενου εμβολιαστικού προγραμματισμού και εφόσον υπάρχει επάρκεια εμβολίων, πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα οι ιατρικοί επισκέπτες στον εμβολιασμό τους. 

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε:

Ποιοι ήταν οι λόγοι, που, εξαιρέθηκαν οι ιατρικοί επισκέπτες από το πρόγραμμα εμβολιασμού, μολονότι είναι γνωστές οι συνθήκες εργασίας των ιατρικών επισκεπτών και η άμεση και καθημερινή άμεση επαφή αυτών με άλλους επαγγελματίες υγείας, και έμμεσα με εν δυνάμει ασθενείς, και η φυσική τους παρουσία σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας; 

Προτίθεστε άμεσα να εντάξετε την εν λόγω κατηγορία επαγγελματιών υγείας στο πρόγραμμα του κατά προτεραιότητα εμβολιασμού;»