Να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων επιβράβευσης της αγρότισσας μητέρας για τρίτεκνες και πολύτεκνες μητέρες, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης με αναφορά του προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση.

Και αυτό γιατί, όπως καταγγέλλει σε επιστολή της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων,  λήφθηκαν πολλές επιστολές διαμαρτυρίας τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων «οι οποίες όταν πήγαν στα ΚΕΠ να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής  διαπίστωσαν με έκπληξή τους ότι δεν μπορούσαν καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στο μητρώο του ΟΠΕΚΑ».

Αναλυτικά η επιστολή της Ομοσπονδίας προς τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την οποία επισυνάπτει στην αναφορά του ο Λαρισαίος πολιτικός,  αναφέρει τα εξής: «Παρακαλούμε όπως δοθεί νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιβράβευση της αγρότισσας μητέρας τρίτεκνης και πολύτεκνης.

Με την αριθμ. Φ. 10034/8609/194/10.3.2020 (ΦΕΚ 1237/Β/9.4.2020) απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εγκρίθηκε η παροχή χρηματικών βοηθημάτων σε τρίτεκνες μητέρες, ανώτατο όριο τέσσερις χιλιάδες (4.000) άτομα ποσού 700 ευρώ καισε πολύτεκνες μητέρες ανώτατο όριο χίλια (1.000) άτομα ποσού 1.000 ευρώ.

Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε για την κάλυψη του εν λόγω προγράμματος ανέρχεται σε τρία εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ (3.800.000€).
Λάβαμε πολλές επιστολές διαμαρτυρίας τρίτεκνων και πολύτεκνων μητέρων οι οποίες όταν πήγαν στα ΚΕΠ να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής  διαπίστωσαν με έκπληξή τους ότι δεν μπορούσαν καθώς δεν είχαν συμπεριληφθεί στο μητρώο του ΟΠΕΚΑ.

Η εξήγηση που έλαβαν από τη Διεύθυνση ήταν ότι όφειλαν στον ΕΦΚΑ εισφορές από το 2019. (Σε κάποιες περιπτώσεις το ποσό ήταν κάτω των 10 ευρώ)

Επειδή ουδεμία ευθύνη φέρουν οι ασφαλισμένοι για την καθυστερημένη εκκαθάριση του ΕΦΚΑ. Μάλιστα απευθυνόμενοι στον ΕΦΚΑ μας δήλωσαν ότι γνωρίζουν ότι η εκκαθάριση μπορεί να γίνει με καθυστέρηση και ότι εφόσον έχουν ήδη εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους οι ασφαλισμένες είναι ασφαλιστικά ενήμερες.

Επειδή δεν απαγορεύεται από καμία διάταξη η χορήγηση νέας προθεσμίας για υποβολή αιτήσεων τώρα που ο ΕΦΚΑ έχει προβεί στην εκκαθάριση του 2019 και όσες χρωστούσαν τα έχουν τακτοποιήσει.

Επειδή έχει ήδη εγκριθεί η δαπάνη των 3.800.000 και δεν έχει καλυφθεί το ποσό αυτό.      

Αιτούμαστε όπως δοθεί νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την επιβράβευση της αγρότισσας μητέρας τρίτεκνης και πολύτεκνης.»