Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για ανακολουθία απέναντι στους πληγέντες αγρότες του νομού Λάρισας από την κακοκαιρία «Αθήνα», ασκεί ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά του προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό.

Αφορμή στάθηκαν οι δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέου Λυκουρέντζου από τη Λάρισα στις 10 Οκτωβρίου, ότι θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουν καν κοινοποιηθεί τα σχετικά πορίσματα στους πληγέντες, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται κυριολεκτικά στο «σκοτάδι».

Έτσι, ο κ. Κόκκαλης στην αναφορά του προς τον κ. Λιβανό επισυνάπτει δημοσιεύματα που περιλαμβάνουν τις δηλώσεις του κ. Λουκουρέντζου, ζητώντας από τον υπουργό την επίσπευση των διαδικασιών.

Μεταξύ άλλων στην αναφορά τονίζεται πως «σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 14/10/2021 στη Λάρισα, ο  πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε ότι εντός του Νοεμβρίου θα υπάρχουν πορίσματα για κάθε παραγωγό, ούτως ώστε να αποζημιωθούν πριν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Παρά τις ανωτέρω δηλώσεις του πρόεδρου του ΕΛΓΑ, αν και βρισκόμαστε στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Δεκεμβρίου, τα σχετικά πορίσματα δεν έχουν ακόμη  κοινοποιηθεί στους παραγωγούς.

Δεδομένης της τραγικής κατάστασης στην οποία έχουν βρεθεί οι καλλιεργητές καθώς η ζημιά ανήλθε από 70% έως 80%της παραγωγής τους  και την περίοδο των Χριστουγέννων να πλησιάζει, η ανησυχία των δικαιούχων εντείνεται ενώ η  πιθανότητα καταβολής της αποζημίωσης τους εντός  του διαστήματος που εξαγγέλθηκε απομακρύνεται όλο και περισσότερο. 

Παράλληλα  την ίδια αγωνία βιώνουν και οι πληγέντες καλλιεργητές σιτηρών της Π.Ε. Λάρισας  καθώς η πληροφόρηση τους είναι ανύπαρκτη και  έχουν πλήρη άγνοια για την πορεία και ολοκλήρωση των αιτημάτων αποζημίωσης τους».