Για εγκληματικές παραλείψεις καταγγέλλει την κυβέρνηση με αφορμή την κακοκαιρία, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης. 

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κόκκαλη:

«Οι πολίτες επί μήνες βρίσκονται αντιμέτωποι με ουσιώδη προβλήματα, που αφορούν στην έλλειψη δυνατότητας να ανταπεξέλθουν στις υπέρογκες αυξήσεις και ανατιμήσεις στον τομέα της ενέργειας και σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού των βασικών καταναλωτικών αγαθών.

Η Κυβέρνηση όμως, αντί να ενσκύψει στο ζήτημα της ακρίβειας και να υιοθετήσει μέτρα, τα οποία υιοθέτησαν πολλά κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων ακόμη και μείωση της τιμής πώλησης από τους παρόχους, για να μην δυσαρεστήσει την ιδιωτική οικονομία στην ενέργεια, διατυμπάνιζε, ότι δεν είναι επιτρεπτή η κρατική παρέμβαση σε κανόνες ιδιωτικής οικονομίας και άφησε την κοινωνία στο έλεος της ανάλγητης αυτορύθμισης της αγοράς. 

Μια εβδομάδα πριν, ενώ ήταν γνωστή η επικείμενη κακοκαιρία, το επιτελικό κράτος, αντί να μεριμνήσει, ώστε να δημιουργήσει συνθήκες ετοιμότητας και ασφάλειας για τους πολίτες με την πλήρη ενεργοποίηση του κρατικού μηχανισμού, εντούτοις, άφησε και την κακοκαιρία, όπως και την ενέργεια να «αυτορυθμίζεται» και τους πολίτες στο έλεος αυτής.

Κι αφού δυστυχώς αποδείχθηκε ότι το ενδεχόμενο αποτέλεσμα από τις εγκληματικές παραλείψεις της πολιτείας και του κρατικού μηχανισμού, επήλθε, καθώς εκατοντάδες πολίτες βίωσαν την απόλυτη εξαθλίωση ακόμη και τον κίνδυνο της ίδιας της ζωής και της υγείας τους, πλέον η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός εκθέτει τους πολίτες στο έλεος της υποκρισίας. 

Ο πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση που αδυνατεί δήθεν να παρέμβει και να ρυθμίσει με μέτρα κοινωνικής πολιτικής την αγορά της ενέργειας, ώστε να  μειωθούν τα υπερκέρδη των παρόχων με μείωση των τιμολογίων του ρεύματος και του φυσικού αερίου, σήμερα, παρενέβη στη διοίκηση της εταιρείας της Αττικής Οδού και ζήτησε ή απαίτησε ορθότερα, την αποζημίωση των οδηγών με το ποσό των 2.000 ευρώ, για την αποκατάσταση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν από τον πολύωρο εγκλωβισμό τους. 

Εν τέλει είναι επιτρεπτό η Κυβέρνηση να ασκεί κοινωνική πολιτική εις όφελος των πολιτών παρεμβαίνοντας στην ιδιωτική οικονομία; Είναι ένα ερώτημα στο οποίο η πλέον ακατάλληλη να απαντήσει είναι η παρούσα Κυβέρνηση, διότι δεν έχει σαφή πολιτική τοποθέτηση. Αντίθετα άγεται και φέρεται και στο θέμα αυτό από τις αρχές της ατομικής εξυπηρέτησης ίδιων συμφερόντων.

Και στον τομέα της ενέργειας το κέρδος των ιδιωτικών εταιριών είναι και συμφέρον του Πρωθυπουργού, ενώ στην προκειμένη περίπτωση, η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αποζημίωση των εγκλωβισμένων συνανθρώπων μας, το συμφέρον του Πρωθυπουργού, είναι η έμμεση ομολογία και αποδοχή της ευθύνης από τη εταιρία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ μέσω της καταβολής των 2.000 ευρώ, απαλλάσσοντας εμμέσως το επιτελικό κράτος από την πολιτική ευθύνη του.»