Την άμεση εκπόνηση σχεδίου διάσωσης του πρωτογενούς τομέα στη χώρα μας και παράλληλα τη χάραξη μίας κοινά αποδεκτής πολιτικής σε αυτόν, πρότεινε από το βήμα αγροτικής ημερίδας στη Λάρισα, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε τα εξής:

«Η ημερίδα αυτή γίνεται την ώρα που ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους και προκλήσεις. Απαιτείται έκτακτο σχέδιο διάσωσης της Ελληνικής γεωργίας, διότι το ενεργειακό είναι πάρα πολύ κοστοβόρο και επιτείνεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι εξαγωγές έχουν σταματήσει σε πολλές κατηγορίες όπως στα οπωροκηπευτικά. Τα σιτηρά και τα δημητριακά πρέπει να ενισχυθούν. Οφείλει η κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα έκτακτο σχέδιο – πακέτο διάσωσης του πρωτογενούς τομέα. 

Επιπρόσθετα, οφείλει να κάνει γνωστές στους παραγωγούς μας, τις νέες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η νέα ΚΑΠ αλλάζει τα πάντα, οι αγρότες μας θα πρεέπει να παράγουν περισσότερα με λιγότερα. Θα υπάρχουν πολλές περιβαλλοντικές δεσμεύσεις φιλόδοξες και θεμιτές.

Πρέπει όμως αυτές να γίνουν γνωστές σε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους, κάτι που η κυβέρνηση δυστυχώς δεν έχει φροντίσει να πράξει μέχρι στιγμής.

Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα μας θα είναι απροετοίμαστη για άλλη μία φορά ακόμη.

Τέλος, πρέπει επιτέλους ως χώρα να αποφασίσουμε και να συμφωνήσουμε στο ελάχιστο, για έναν κεντρικό άξονα άσκησης αγροτικής πολιτικής ο οποίος δε θα επηρεάζεται από αλλαγές υπουργών ή ακόμη και κυβερνήσεων. Πρέπει να το κάνουμε, αν θέλουμε να θεωρούμαστε σοβαρή χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν χρήσιμος και ο ορισμός – με προϋποθέσεις και διαφάνεια – ενός υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με συγκεκριμένη θητεία, ο οποίος θα φροντίζει για την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνηθείσας πολιτικής, πέρα και πάνω από οποιαδήποτε πολιτική αλλαγή ή σκοπιμότητα.»