Η Ιστορική Λαογραφική Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» και ο Σύλλογος «Διέξοδος για την αντεγκληματική πολιτική, τον σωφρονισμό και την επανένταξη» έκοψαν κοινή πίτα στην Πλατεία Αλησμόνητων Πατρίδων, στη συνοικία Αβέρωφ.

Μια διαφορετική κοπή πίτας ξεκίνησε το καλωσόρισμα της η κ. Ελένη Ντουρουντάκη γραμματέας της Ένωσης, με αναδρομή στο 1922 με την συμπλήρωση των 100 χρόνων της καταστροφής των Ελλήνων της Ιωνίας.

Αυτή η κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας ήταν διαφορετική: την έκοψαν δύο τοπικές συλλογικότητες σε μια ιδιαίτερη πλατεία, όπου οι προσκεκλημένοι προσήλθαν με προσφορές αγάπης ζεσταίνοντας τις ψυχές άπορων έγκλειστων, ενώ και αυτοί ζεστάθηκαν με ζεστό σαλέπι και τσάι, προσφορά των διοργανωτών.

Το κάλεσμα προς τα μέλη τους καθώς και προς τα μέλη άλλων τοπικών συλλόγων συνοδεύονται και από προτροπή για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους έγκλειστους του Καταστήματος Κράτησης Λάρισας δίνοντας έτσι χαρακτήρα ανθρωποκεντρικό, ενωτικό και φιλανθρωπικό.

Παρά τη χαμηλή θερμοκρασία πολλοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φέρνοντας και πολλές προσφορές αγάπης.

Την πίτα ευλόγησε ο Αρχιμανδρίτης π. Αχίλλιος Σιώκας, υπεύθυνος του ενοριακού Ναού της Αναλήψεως του Σωτήρος. Ακολούθως μετά τον χαιρετισμό του αντιπεριφερειάρχη Α. Μπίλλη και της προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Τ. Δόκου, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των προέδρων των δύο Συλλόγων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιωάννα Σκενδερίδου τόνισε την επιλογή της συμβολικής ημερομηνίας,και του τόπου (πλατεία Αλησμόνητες Πατρίδες) της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας,με αναδρομή στο 1922 ,(22/1/2022) την τελευταία παραμονή Πρωτοχρονιάς,που έζησαν οι Έλληνες της Ιωνίας προτού φύγουν κυνηγημένοι από την αντάρα της καταστροφής,και στην συνέχεια κάποιοι από αυτούς εγκαταστάθηκαν στην συνοικία Αβέρωφ Λάρισας.

Επίσης ο χαρακτήρας της εκδήλωσης συνάδει με τη φιλοσοφία των «Αλησμόνητων Πατρίδων» πρόσθεσε ότι παράλληλα τιμάται και ο Άγιος Βασίλειος, ο οποίος κατάγεται από την Καισαρεία της Καππαδοκίας των Αλησμόνητων Πατρίδων και το όνομά του συνδέεται άρρηκτα με το έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας.

Έκλεισε τον σύντομο χαιρετισμό με ευχαριστίες προς τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, την προσφορά και την αλληλεγγύη που δείχνουν σε όλες τις φιλανθρωπικές δράσεις της Ένωσης.

Η πρόεδρος της «Διεξόδου» Ειρήνη Δημητρίου τόνισε την ξεχωριστή σημασία της εκδήλωσης που συνδυάζει συνεργασία και πράξη αλληλεγγύης. Αφού αναφέρθηκε στο χαρακτήρα της Διεξόδου και στο έργο που συντελείται τόνισε ότι ως συλλογικότητα είναι πάντοτε ανοιχτή σε συμπράξεις και φιλανθρωπικές δράσεις.

Ακολούθως, μοιράστηκε σε όλους τους παρόντες ζεστό ρόφημα και ένα κομμάτι πίτας. Τα δύο φλουριά βρήκαν ο Παναγιώτης Δομούζης και η Κατερίνα Ρόμπα, μέλος της χορωδίας των Αλησμόνητων Πατρίδων.

Στους δύο τυχερούς δόθηκαν από ένα γούρι, ένα λεύκωμα για την Σμύρνη και μια χειροτεχνία έγκλειστων καλλιτεχνών.

Ευχαριστίες οφείλονται στον αγαπημένο μας φίλο Γιώργο Τράντα και μέλος Δ. Σ Διεξόδου δημοσιογράφος δ/ντης σχολείου φυλακών Λάρισας δεύτερης ευκαιρίας,στο μέλος του συμβουλίου της Ένωσης και γραφίστρια Θωμαή Φωτίου (Koukida), στην αντιπρόεδρο κ. Νάντια Παπαγγελάκη, στις κύριες που παρασκεύασαν τις βασιλόπιτες, Χουλιάρα Ελένη, Ρόμπα Κατερίνα, Αγλαΐα Δαμασιώτη και Χασανίδου Μαρία στον Νίκο Ζαρκογιάννη, που επιμελήθηκε την παρασκευή των ροφημάτων, στον φωτογράφο Παναγιώτη Δομούζη, στα μέλη του αδελφοποιημένου συλλόγου Πυθιωτών,"οι Σελλοί του Ολύμπου" τον πρόεδρο της Αστεριού Θωμά, του φιλάνθρωπικού συλλόγου "Αγάπη" την