Κλιμάκιο  της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ Λάρισας αποτελούμενη από το Γιώργο Λαμπρούλη βουλευτή Λάρισας ,τον Πέτρο Κρίκη  μέλος της Ε.Π. Θεσσαλίας και υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας το Χρήστο Μπίκα και Γκαραλιάκο Ζήση μέλη του Τομεακού Γραφείου Λάρισας  επισκέφτηκε χθες Δευτέρα 11/2/2109 το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Κουτσόχερο. 

Oπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου "το  κλιμάκιο  και ο βουλευτής  μίλησαν με τους πρόσφυγες,  εξέφρασαν  την αμέριστη αλληλεγγύη στους  πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας αλλά και αυτούς που βρίσκονται  στο Κουτσόχερο. Ανέδειξαν την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για την ανατροπή του καπιταλισμού, που γεννά την εκμετάλλευση και τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.
Κουβέντιασαν  για τις συνθήκες διαβίωσής, την επιθυμία τους, να τους επιτραπεί να μεταβούν στις χώρες προορισμού που επιθυμούν , αίτημα που το κόμμα μας το στηρίζει από την πρώτη στιγμή που έφτασαν στη χώρα μας . Η Δομή, με βάση τα κοντέινερ που είναι τοποθετημένα, υπολογίζεται ότι σήμερα φιλοξενεί περίπου 1300 πρόσφυγες 500 από αυτούς είναι έως 18 ετών και από τους 500 οι 270 είναι παιδιά έως 12 ετών  ο κύριoς όγκος είναι  Σύριοι λιγότεροι  Αφγανοί  ,Ιρακινοί, και άλλων εθνικοτήτων, είναι  στοιβαγμένοι σε έναν ενιαίο χώρο ομάδες διαφορετικών εθνοτήτων, με πάρα πολλά  παιδιά.  Τα προβλήματα είναι σοβαρότατα. Οι  65 μαθητές  του νηπιαγωγείου πέρα ότι στοιβάζονται μέσα σε κοντέινερ, έχουν να αντιμετωπίσουν και την ελλειπή θέρμανση μιας και τα κοντέινερ επιχειρείται να θερμανθούν με αιρκοντίσιον , που τις προηγούμενες μέρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες δε ζέσταιναν το χώρο. Βέβαια θα ήταν αστείο να μιλήσει κανείς για το προαύλιο του νηπιαγωγείου ,που είναι ένα οργωμένο σκάμμα  με χαλίκια περιμετρικά. Επισημάνθηκε επίσης ότι λόγω αναρρωτικής άδειας της καθαρίστριας αναγκάζονται οι εκπαιδευτικοί να καθαρίζουν το σχολείο, πράγμα που συνέβαινε και πριν αφού δεν υπήρχε καθαρίστρια όλες τις μέρες.
Το προσωπικό που απασχολείται  στη Δομή είναι ελλιπές. Σοβαρότατο πρόβλημα είναι και η έλλειψη μεταφραστών  που δυσκολεύει την επικοινωνία του προσωπικού με τους πρόσφυγες. Ενώ  υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής,  τεχνολογικού εξοπλισμού, ακόμα αναλώσιμα υλικά και μέσα που χρειάζονται καθημερινά,  τα αγοράζουν οι ίδιοι.
Προβληματικές είναι και οι συνθήκες υγειονομικής κάλυψης. Έως το Γενάρη του 2018 οι πρόσφυγες βρίσκονταν υπό τη φροντίδα των «Γιατρών του Κόσμου», ενώ τώρα την ευθύνη έχει το ΚΕΕΛΠΝΟ όπου υπάρχει ένας γιατρός έως το μεσημέρι .Η μεταφορά τους δε  τις απογευματινές ώρες και τις βραδινές στα Νοσοκομεία  είναι προβληματική , δεν υπάρχει μεταφραστής και αυτό δυσκολεύει και τους προσφυγές και τους γιατρούς των νοσοκομείων αλλά και τους εργαζόμενους.      
Η αντιπροσωπεία επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν θυμάται τους πρόσφυγες μόνο κατά τις επισκέψεις στους χώρους φιλοξενίας, αλλά 365 μέρες τον χρόνο  κάθε μέρα σε κάθε βήμα της δράση του. Μίλησαν  για την υποκρισία των άλλων κομμάτων και της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, που μιλούν για τους πρόσφυγες με αφορμή κάποιες επετείους , όλοι αυτοί που είναι συνένοχοι για το δράμα τους. Όπως επισήμαναν , το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, ο ΟΗΕ έχουν βάλει το χέρι τους για να ξεριζωθούν εκατομμύρια λόγω της φτώχειας, των πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού κ.λπ. 
Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, το 2017 καταγράφηκε ρεκόρ εκτοπισμένων από τις εστίες τους παγκοσμίως. Οι πρόσφυγες έφτασαν τα 68,5 εκατ. ανθρώπους, με μετριοπαθείς μάλιστα υπολογισμούς, αν αναλογιστεί κανείς ότι χιλιάδες κατατρεγμένοι δεν εντοπίζονται από κανέναν μηχανισμό καταγραφής.
Κάθε μέρα εκτοπίζονται 44.500 άτομα, περίπου οι μισοί απ' αυτούς εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων.
Παράλληλα επισήμαναν ότι, η κυβέρνηση αξιοποιεί το Μεταναστευτικό για να ενισχύσει τα κάλπικα δίπολα στην ΕΕ και στην Ελλάδα, ανάμεσα σε «προοδευτικούς» και «συντηρητικούς», «ανθρωπιστές» και «ακροδεξιούς», «λαϊκιστές» και «αλληλέγγυους». Κρύβει ότι η πολιτική της ΕΕ και στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό επιβάλλεται από τις ανάγκες και το σχεδιασμό του κεφαλαίου και ότι είναι μέρος των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται παγκοσμίως και στους οποίους η Ελλάδα διεκδικεί αναβαθμισμένη εμπλοκή. Το υπουργείο, ενώ γνωρίζει την κατάσταση, δεν λαμβάνει μέτρα για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών για την αξιοπρεπή φιλοξενία των προσφύγων. Τέλος κάλεσαν  τους μετανάστες να οργανωθούν στα συνδικάτα  και να διεκδικήσουν μαζί με τους Έλληνες τα  δικαιώματα. Διαβεβαίωσαν πρόσφυγες και εργαζόμενους στη δομή ότι θα φέρουν τα σοβαρά προβλήματα στη βουλή το δημοτικό συμβούλιο και θα τα εντάξουν στις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος."