Oι φοιτητές της ιατρικής πανελλαδικά, διαμαρτυρήθηκαν χθες μαζικά ενάντια στην απόφαση του ΚΕΣΥ για το foundation year.

Στην Λάρισα πραγματοποιήθηκε κινητοποίηση από τον Φοιτητικό Σύλλογο Ιατρικής στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια και μεταφέρθηκαν οι προβληματισμοί και τα αιτήματα των φοιτητών στον διοικητή, κ. Σερέτη.

Σύμφωνα με την εισήγηση της Ε.Ε. του ΚΕΣΥ το πρόγραμμα της μεταπτυχιακής κλινικής εκπαίδευσης θα περιλαμβάνει δύο φάσεις  η πρώτη σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ (6 μήνες) και η δεύτερη σε Αγροτικά Ιατρεία/ Κέντρα Υγείας (6 μήνες).

Όπως αναφέρουν, "η “ελλιπής” μόρφωση των φοιτητών και η αναγκαιότητα “εδραίωσης των προπτυχιακών σπουδών μέσω της πρακτικής εφαρμογής τους σε πραγματικές συνθήκες αλλά υπό επίβλεψη” είναι αυτά που τους ωθούν στην θεσμοθέτηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Ωστόσο, τα επιχειρήματά τους δεν μπορούν να σταθούν σε σοβαρή κριτική. Μετά από 6 χρόνια σπουδών, η μόρφωση μας κρίνεται ανεπαρκής και μας υποχρεώνουν να κάνουμε το foundation year για να έχουμε το δικαίωμα να μπούμε στις λίστες αναμονής και εν τέλει να κάνουμε την ειδικότητα μας.

Υποβαθμίζεται έτσι η αξία του πτυχίου μας και ανατίθεται η εκπαίδευση μας σύμφωνα με την εισήγηση του ΚΕΣΥ σε οποιονδήποτε επαγγελματία υγείας (φαρμακοποιό ,νοσηλευτή κλπ), και όχι μόνο σε γιατρούς, με μοναδική προϋπόθεση να έχει παρακολουθήσει ένα διαδικτυακό σεμινάριο για να πάρει την πιστοποίηση του εκπαιδευτή.

Αν λοιπόν, ο πραγματικός στόχος της επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ είναι η εδραίωση των προπτυχιακών γνώσεων, ας γίνει προσπάθεια ουσιαστικής αναβάθμισης και εξύψωσης του προπτυχιακού επιπέδου με την αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων και την πρόσληψη εκπαιδευτικού προσωπικού.

Η εισήγηση αυτή, γεμάτη ανακρίβειες, ενώ βασίζεται στα κενά στην προπτυχιακή διδασκαλία και κλινική εκπαίδευση των φοιτητών ιατρικής, δεν προτείνει κανέναν ουσιαστικό τρόπο αναβάθμισης της εκπαίδευσης μας.

Αντιθέτως, το μόνο που κάνει είναι να προσθέτει επιπλέον εμπόδια στην άσκηση του επαγγέλματος στο ήδη εξαετές προπτυχιακό πρόγραμμα, με επιπρόσθετες αναμονές, logbook και αξιολογήσεις για το αγροτικό και την ειδικότητα.

Καταδικάζουμε ομόφωνα αυτήν την εισήγηση και απαιτούμε την εξασφάλιση της επαγγελματικής μας κατάρτισης όχι μέσω τέτοιων ανέλπιδων μέτρων, αλλά μέσω των προπτυχιακών μας σπουδών.

Οι φοιτητές Ιατρικής θα συνεχίσουμε να συντονιζόμαστε με στόχο την απόσυρση της πρότασης του foundation year και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε συλλογικά για ένα πανεπιστήμιο στο ύψος των αναγκών μας. Ένα πανεπιστήμιο που μας προσφέρει τις σπουδές που ονειρευόμαστε.

Καλούμε να σταθούν στο πλευρό μας οι μεταπτυχιακοί, οι διδάκτορες, οι καθηγητές μας και όλοι οι μελλοντικοί συνάδελφοι μας".