Από την πρώτη στιγμή, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης που μας αναλογεί, απέναντι στον δοκιμαζόμενο λαό της χώρας και επιλέγοντας την εθνική συνεννόηση και την ομοψυχία, με επιμονή προσπαθήσαμε  με προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις, να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση της επιδημίας αφήνοντας τις αντιπολιτευτικές κραυγές για άλλους. Δυστυχώς μετά την επιτυχή εφαρμογή του lockdown, ήδη από τον Ιούνιο άρχισαν τα παρατράγουδα. Η κυβέρνηση αρκέστηκε στον αυτοθαυμασμό και πέρασε ένα ολέθριο μήνυμα στους πολίτες. Πως η επιδημία νικήθηκε και πως δεν χρειάζονται μέτρα. Η ίδια παρέμεινε αδρανής. 

Υπήρξε αρκετός χρόνος  από το πρώτο κύμα της πανδημίας για να μπορέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας  να αντιμετωπίσει  με σχεδιασμό και οργάνωση τις ελλείψεις και  τις αδυναμίες του συστήματος. Αυτό όμως δεν έγινε.

Δεν φτιάχτηκαν νέες ΜΕΘ παρά ελάχιστες μετατροπές κλινών,  που μετά την πανδημία δεν θα παραμείνουν στο Σύστημα με δεδομένη τη σημαντική καθυστέρηση των μόνιμων διορισμών. Ακόμα και  η αξιοποίηση των δωρεών καθυστερεί και πολλά μηχανήματα είναι ακόμη στα κουτιά. 

Κανενός είδους προετοιμασία δεν έγινε στα νοσοκομεία.  Κανένα  σχέδιο δράσης δεν καταστρώθηκε και κανενός είδους   εκπαίδευση του προσωπικού δεν έγινε τουλάχιστον στα νοσοκομεία της πόλης.

Δεν σχεδιάστηκαν με ασφάλεια κλινικές νοσηλείας περιστατικών κορωνοϊού. Δεν προσλήφθηκε μόνιμο προσωπικό. Δεν μονιμοποιήθηκε το έκτακτο προσωπικό.

Εμφανίστηκαν ξεκάθαρα στην πανδημία οι χρόνιες παθογένειες του ΕΣΥ με την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του.

Δεν ενισχύθηκε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για τον έλεγχο της κοινότητας με rapid test έτσι ώστε περιοριστεί η εκθετική εξάπλωση του ιού και της νόσου COVID-19.  

Αποκαλύφθηκε δυστυχώς τις τελευταίες μέρες ο ανύπαρκτος σχεδιασμός τόσο σε κεντρικό επίπεδο αλλά και στο επίπεδο της Περ. Θεσσαλίας,  με συνέπεια σ αυτή τη  μεγάλη μάχη να έχουν ριχτεί με όλες τους τις δυνάμεις μόνο οι  εργαζόμενοι των δύο Νοσοκομείων της Λάρισας, ενώ όλα τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, αφού δημιουργηθούν, με λύσεις ανάγκης. Η πολιτική του όπως όπως,  στο και πέντε, αντικατέστησε τον σχεδιασμό και την οργάνωση. 

 Σ αυτό τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό για να κερδηθεί η μάχη με όσο το δυνατόν  λιγότερες απώλειες, άμεσα, έστω και στο και πέντε,  πρέπει:

1. Να ενταχθούν όλοι οι δημόσιοι υγειονομικοί φορείς του Νομού  με τους εργαζόμενους τους, το Στρατιωτικό Νοσοκομείο και ο ιδιωτικός τομέας συνεισφέροντας ο ίδιος στην αποσυμφόρηση των Νοσοκομείων  από θετικούς ασθενείς covid. Θα χρειαστεί πολύ σύντομα τρίτος χώρος έξω από τα δυο νοσοκομεία για τη νοσηλεία covid περιστατικών.  Πρέπει να προετοιμαστεί. 

2. Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες κινήσεις για την εξασφάλιση προσωπικού και ιατρών. Μετακινήσεις, εθελοντική εργασία, επείγουσες προσλήψεις, επιτάξεις. Να επιταχυνθούν οι μόνιμες προσλήψεις που εκκρεμούν. Να γίνουν όλες οι προκηρύξεις άμεσα. 

3. Να επιτευχθεί πλήρης εφοδιασμός  με μέσα ατομικής προστασίας για την ασφάλεια του προσωπικού και τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

4. Περιοδικός έλεγχος με test PCR  και rapid για ολο το εμπλεκόμενο προσωπικό. Δεν έχουμε περιθώρια για περισσότερες απώλειες. 

Nα ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε όλους τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το ανθρώπινο δυναμικό που δίνει τη μάχη σε συνθήκες  υγειονομικού  <πολέμου> στα Νοσοκομεία της Λάρισας.  

Η  κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία με τα χειροκροτήματα, όπως έκανε στο πρώτο κύμα και να δείξει έμπρακτα την στήριξη της σε όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Προτείνουμε  ως ανταμοιβή στους ήρωες της μάχης κατά της πανδημίας:

1.  Ένταξη στα ΒΑΕ.

2. Μονιμοποίηση  του  επικουρικού προσωπικού.

3. Δώρο Χριστουγέννων για όλους τους υγειονομικούς,  μόνιμους και επικουρικούς μαχητές του ΕΣΥ.