Ως καταπέλτη για την οικονομική επιβίωση των αγροτών, και απειλή εξόντωσης του πρωτογενούς τομέα, χαρακτηρίζει ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κατσιαντώνης, το διπλασιασμό των τελών άρδευσης στους παραγωγούς του Θεσσαλικού κάμπου που ποτίζουν μέσω ΤΟΕΒ, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Γιώργος Κατσιαντώνης επισημαίνει ότι "είναι αδιανόητο το καθόλα άδικο μέτρο να αφορά μόνο τους παραγωγούς της Θεσσαλίας, ενώ σε άλλες περιφέρειες το αντίστοιχο τέλος φτάνει στο 1/10 του προβλεπόμενου για την περιοχή μας!" Και όλα αυτά, αν σκεφτεί κανείς ότι πληρώνουν σε άρδευση οι αγρότες ποσά που συνάδουν με ένα ολόκληρο προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας σε φάρμακα, ποσά που ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς.
Ο Βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι είναι αψυχολόγητο να ισχύουν "δύο μέτρα και δύο σταθμά" στην οικονομική πολιτική του πρωτογενούς τομέα, γι'αυτό ζητά από τους δύο αρμόδιους Υπουργούς να επαναξιολογήσουν τη σκοπιμότητα έκδοσης της απόφασης με την οποία διπλασιάζουν το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, λαμβανομένης υπόψη της άνισης οικονομικής μεταχείρισής τους σε σχέση με παραγωγούς άλλων Περιφερειών.
Η ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργου Κατσιαντώνη, έχει ως εξής:
Με ένα εξοντωτικό μέτρο για τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας βρίσκονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί, αφού η απόφαση της Αποκεντρωμένη διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς, την οποία υπέγραψε ο αρμόδιος προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης, κατόπιν εντολής του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, να διπλασιάσει τα τέλη άρδευσης στους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου που ποτίζουν μέσω ΤΟΕΒ, έρχεται ως καταπέλτης για την οικονομική τους επιβίωση.
Συγκεκριμένα, με βάση τα οριζόμενα προς εφαρμογή, το κόστος του νερού για τους αρδευτές της περιοχής αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 ευρώ/στρέμμα, ενώ για ειδικές κατηγορίες παραγωγής, όπως τους βαμβακοπαραγωγούς και τους καλαμποκοπαραγωγούς, αυτό θα αυξηθεί επιπλέον 10,8 ευρώ/ στρέμμα  και 14 ευρώ/στρέμμα, αντίστοιχα.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η υπέρογκη επιβάρυνση των καλλιεργητών αναμένεται να οδηγήσει καταρχήν σε επιπλέον έξοδα και κατά συνέπεια χρέη για αυτούς, ενώ είναι προφανώς αναμενόμενη η επικείμενη στροφή τους σε άλλες καλλιέργειες όπως σιτάρια, γεγονός που θα οδηγήσει εν τέλει σε παραγωγές μικρότερης οικονομικής απόδοσης και εν τέλει σε οικονομική απαξίωση για το Θεσσαλικό κάμπο.
Πλέον τούτων, το οξύμωρο είναι ότι παρατηρείται μια παντελώς και από κάθε άποψη μεταχείριση των παραγωγών της περιοχής μας, καθώς το συγκεκριμένο καθόλα άδικο τέλος αφορά μόνον τους παραγωγούς αγρότες της Θεσσαλίας, ενώ σε άλλες περιφέρειες το αντίστοιχο τέλος αντιστοιχεί στο 1/10 του προβλεπόμενου για την περιοχή μας! Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε διά στόματος Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, «οι αγρότες της Θεσσαλίας θα κληθούν να πληρώσουν 11 ευρώ το στρέμμα όταν οι υπόλοιποι πληρώνουν 1 λεπτό το στρέμμα! Δηλαδή στα 100 στρέμματα με μέση κατανάλωση 450 κυβικά μέτρα νερού ο Θεσσαλός αγρότης θα πληρώνει 1100 ευρώ και στη υπόλοιπη Ελλάδα 1 ευρώ».
Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω, και λαμβανομένων υπόψη ότι:
·         Το κόστος παραγωγής των αγροτών είναι ήδη πολύ υψηλό, οποιαδήποτε, δε, περαιτέρω αύξηση θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε νέα φαινόμενα υπερχρεωμένων παραγωγών και εγκατάλειψη προσοδοφόρων έως σήμερα καλλιεργειών.
·         Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουν ήδη ολοκληρωθεί πολλά έργα στον τομέα της άρδευσης (λιμνοδεξαμενές, υπογειοποιήσεις αγωγών, inverter άρδευσης, καθαρισμός τάφρων, λίμνη Κάρλα κ.α), τα οποία σε συνδυασμό με την εκκρεμή πρόταση ολοκλήρωσης έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο θα οδηγήσουν σε επάρκεια νερού, και επομένως οποιαδήποτε αύξηση στα τέλη άρδευσης θα παρέλκει.
·         Θα θιγεί πτωτικά η παραγωγή, γεγονός που θα συμπαρασύρει τις εξαγωγές προϊόντων που παράγει η περιοχή και επομένως την εν γένει οικονομία.
·         Δεν είναι δυνατόν να ισχύουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην οικονομική πολιτική του πρωτογενή τομέα, με άλλα δεδομένα να ισχύον για τους παραγωγούς της Θεσσαλίας και άλλα για παραγωγούς άλλων Περιφερειών, με τους πρώτους να βρίσκονται σε άνιση οικονομική θέση έναντι των λοιπών.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Προτίθεστε να επαναξιολογήσετε τη σκοπιμότητα έκδοσης της απόφασης με την οποία διπλασιάστε το περιβαλλοντικό τέλος άρδευσης στους παραγωγούς της Θεσσαλίας, λαμβανομένης υπόψη της άνισης οικονομικής μεταχείρισής τους σε σχέση με παραγωγούς άλλων Περιφερειώ;