Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούμαστε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών. Αυτό επισημαίνει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που συνυπογράφει και απευθύνεται προς τους υπουργούς Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου. 

Η ερώτηση, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Άρτας κ. Γιώργο Στύλιο, αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με πρόσφατο έγγραφό της ανακοίνωσε την απορροφητικότητα ανά κράτος-μέλος του προγράμματος διανομής στα σχολεία φρούτων και λαχανικών προϋπολογισμού 150 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2015-2016. Η Βουλγαρία, η Ουγγαρία και η Λιθουανία έχουν απορροφήσει το σύνολο των πόρων που τους αναλογούσε. Άλλες χώρες όπως η Κύπρος και η Κροατία απορρόφησαν το 84,8% και  το 96,9% αντίστοιχα».

Οι ερωτώντες βουλευτές παραπέμπουν στη συνέχεια σε απάντηση που έλαβε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, μετά από σχετική ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν αξιοποίησε ούτε ένα ευρώ από τα 3,1 εκατομμύρια ευρώ που δικαιούμαστε. Είναι γνωστό ότι η διανομή των συγκεκριμένων προϊόντων συμβάλλει τόσο στη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών όσο και στην οικονομική ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων παραγωγής φρούτων και λαχανικών και της διάθεσης των προϊόντων τους».

Κατόπιν τούτων οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς αν η μηδενική έως σήμερα απορρόφηση θα  επηρεάσει τη μελλοντική κατανομή πόρων του συγκεκριμένου προγράμματος για τις επόμενες περιόδους, και για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκε το εν λόγω κονδύλιο από την ελληνική κυβέρνηση.